Jenny Nordberg:Var ett av världens mest religiösa länder – nu överges Gud

Jenny Nordberg
 Intresset för religion och deltagandet i religionsutövning har minskat dramatiskt i USA. På bild protester mot coronarestriktioner i Massachusetts.
Intresset för religion och deltagandet i religionsutövning har minskat dramatiskt i USA. På bild protester mot coronarestriktioner i Massachusetts. Foto: Keiko Hiromi/TT

Det är ovanligt lite Gud och traditionella värderingar i årets amerikanska valrörelse. Det följer en global trend, där större delen av världen blivit mindre religiös; inte bara i rika länder. Men mindre religion betyder sällan att folk kommer bättre överens.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vart tog Gud vägen när världen hamnade i kris? För många har hen varit lite svår att få kontakt med när det kanske varit som mest angeläget. Att som i extremt sekulära länder som Sverige ofta ha en övertro på att det finns en sanning och faktabaserade svar på det mesta, är inte nog för människor på många andra ställen.

En tid av osäkerhet och i många fall sorg kanske borde betyda att människor i större grad tyr sig till någon form av organiserad religion. Men att samlas för att söka tröst och gemenskap i kyrkor, moskéer, synagogor, eller bara för begravningar, har inte varit möjligt under större delen av det här året. Avsked har i stället fått äga rum via skärmar. Bröllop och dop har skjutits på framtiden.

Annons
Annons
Annons