Annons
X
Annons
X

”Min sambo tycker inte om min dotter”

Psykologen Madeleine Gauffin Rahme svarar på läsarnas frågor på SvD.se/idag.

Psykologen svarar

Är det rätt att älska någon som tycker så illa om ens barn?

FRÅGA: Hej. Har en sambo sedan två år tillbaka, vi älskar varandra jättemycket. Vi har båda barn sedan tidigare. Mina barn är i tonåren. Min sambo har uttryckligen sagt att han inte gillar en av mina döttrar på grund av hennes beteende och attityd. Jag medger att hon ibland beter sig illa mot mig. Hon är blyg, men med en kall och hård yta. För mig som känner min dotter vet jag vad som döljer sig bakom denna - en väldigt osäker tjej.

Även om inga konflikter ligger i luften så kan han vara väldigt kall gentemot henne. De hälsar på varandra ibland. Vid middagsbordet kan det kännas outhärdligt (för mig) då en jobbig tystnad gärna uppstår.

Annons
X

Min sambo hävdar att han hittat en strategi när dottern är hos oss, och det är att inte tilltala henne mer än absolut nödvändigt, det vill säga nästan aldrig. Han kan sträcka sig till att svara om hon skulle säga något, men han åller sig gärna undan. När hon åker till sin pappa, blir han åter glad och skämtsam. Tillägga att han fungerar bra med min andra tonåring, och det finns heller inga problem mellan mig och hans barn.

Vi har pratat om detta, han menar att han inte har något att säga till henne, han kan till och med lägga över det på henne genom att säga att hon aldrig pratar med honom heller. Han säger att han inte har något intresse har av henne, då hon alltid ser sur ut, (detta är hans åsikt). Det enda jag begär är att han ska prata om lite vardagliga saker med henne, men han vill inte ”spela för galleriet”, som han kallar det.

Min fråga är ska jag lämna denna man? Är det rätt att älska någon som tycker så illa om ens barn?

- - -

Anonym

– – –

SVAR: Hej! Du har helt rätt i ifrågasätta det som pågår i ditt hem. Din sambo beter sig helt oacceptabelt mot din dotter. Han är den vuxne som visar vägen till hur man beter sig. Han bör vara vänlig, intresserad och kunna förstå vad som kan dölja sig bakom en tonårsflickas ibland hårda skal.

Att han knappt pratar med henne måste vara outhärligt för både dig och dina barn. Det låter som en utfrysningstrategi som möjligen är medveten och utstuderad. Den strategi han påstår sig ha hittat ter sig bestraffande och utfrysande för ditt barn. Det är en metod som du definitivt inte kan gå med på. Att han säger att han inte tycker om barnet låter väl ändå mycket märkligt. Det är din dotter, dig älskar han och nog borde väl lite av det spilla över på henne?

Även om han inte tycker jättemycket om henne är det din sambos vuxenplikt att uppföra sig vänligt och trevligt mot din dotter. Han bör hjälpa henne att överkomma blygsel och osäkerhet. Inte stjälpa henne och göra henne ännu osäkrare och räddare. Vuxna människor som beter sig illa mot barn och unga borde få tillsägelse av andra vuxna som ser vad som pågår.

Om din sambo tycker så illa om ditt barn att han är ohyfsad och kall bör du nu överväga vem du ska prioritera. Dina barn har bara dig och sin pappa. Barn har rätt att komma på första plats och de har också rätt att ha en mamma som tar deras parti och stoppar ohyfsade och taskiga vuxnas framfart. Det är din uppgift att skydda din dotter mot denne mans tråkiga beteende. Du kan alltid prova att igen prata med din sambo och påpeka det förfärliga i det han gör.

Ge honom en enda chans till att ändra sig. Funkar det inte eller faller han tillbaka efter någon dag så lämna denna relation. Dina barn behöver dig och en god vuxen förebild i hur man ska vara som en god ansvarstagande vuxen som ser till ungas behov. Valet är ditt och konsekvenserna av valet likaså.

Madeleine Gauffin Rahme

Läs även

HÄR mailto:psykologensvarar@svd.se frågor & svar svd.se här mailto:psykologensvarar@svd.se Ställ en egen fråga! mailto:psykologensvarar@svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X