Annons

Städernas Fågel Fenix är full av kulturskatter

Frauenkirche dominerar barockstaden Dresdens stadsbild. Kyrkan bombades sönder och samman 1945, men byggdes upp på nytt och stod 2005, 60 år senare, åter på torget i Dresdens gamla stad.
Frauenkirche dominerar barockstaden Dresdens stadsbild. Kyrkan bombades sönder och samman 1945, men byggdes upp på nytt och stod 2005, 60 år senare, åter på torget i Dresdens gamla stad. Foto: Illustration: SvD. Foto: Peter von Stamm/IBL

Ur askan efter de allierades massiva bombningar 1945 reste sig Dresden mirakulöst på nytt. SvD:s Anders Q Björkman berättar om en stad som erbjuder barockarkitektur, medeltida konst, DDR-historia, opera – och ett världsarv som slarvades bort.

Under strecket
Publicerad

Staden är berömd för att den försvann. Natten mellan den 13 och 14 februari 1945 tömde över tusen brittiska och amerikanska bombplan sina 3 500 ton över Dresden. Den skira barockstaden upphörde att existera i eldstormen som uppstod, tillsammans med mellan 25 000 och 40 000 människor.

Huvudstaden i den tyska delstaten Sachsen, består av Altstadt, Gamla stan, på Elbes vänstra strand, och Neustadt, Nya stan, på dess högra. Altstadt försvann i bombningarna för drygt 70 år sedan, Neustadt var ämnad att rivas efter kriget då DDR-regimen ville ersätta dess då nedslitna bebyggelse med modern Plattenbau, den östtyska termen för det vi i Sverige kallar miljonprogram.

Annons
Annons
Annons