Annons

Min israeliska resa

Staten Israel föddes ur FN:s delningsplan av det brittiska mandatet Palestina i november 1947. Efter de brittiska truppernas tillbakadragande i maj 1948 utropade David Ben- Gurion och hans regering staten Israelsfödelse. Men vad var då denna nyfödda stat, och vad är den idag, efter 60 år? På de frågorna finns det inga entydiga svar, allra minst bland israelerna själva och judarna i diasporan.

Publicerad

Endast bland arabstaterna rådde det till en början odelad enighet: världssamfundet har givit liv åt en oäkting som inte hör hemma bland sina närmaste grannar, och således bör strypas i sin linda, hette det. Idag har 60-åringen vunnit erkännande av och slutit formella fredsfördrag med två av sina arabiska grannar:Egypten, arabvärldens största och viktigaste företrädare, och Jordanien. Dess-utom finns det informella kontakter med en rad andra arabländer.

Men vad betyder Israel för sina medborgare och för judarna i diasporan? Vad menas med sionismen? Och vem är jude?

Cordelia Edvardson, tio år gammal, fotograferad av sin morbror.

Bild 1 av 10

En antik amorin från föräldrahemmet i Berlin överlevde andra världskrigets bombningar och hänger nu hemma hos Cordelia Edvardson i Stockholm. ”Vi är båda överlevare”, säger hon med ett leende.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 10

Cordelia Edvardsson intervjuar Shimon Peres 1985.

Foto: KAREN BENZIAN Bild 3 av 10

Firandet inleddes i onsdags i Jerusalem.

Foto: DAN BALILTY Bild 4 av 10

Maj 1948. Medlemmar i motståndsrörelsen Hagana, som blev grunden för staten Israels armé, hjälper en sårad under de egyptiska bombningarna av Tel Aviv.

Foto: SHERSHEL FRANK Bild 5 av 10

Juni 1967. Överbefälhavare Yitzhak Rabin, försvarsminister Moshe Dayan och general Uzi Narkis går genom Lejonporten in i gamla Jerusalem under erövringen av staden i slutet av sexdagarskriget.

Foto: HO Bild 6 av 10

Den 13 september 1993. Under värden president Bill Clintons överinseende skakar Israels premiärminister Yitzhak Rabin och PLO-ledaren Yasser Arafat hand efter att i Washington ha skrivit under ett fredsavtal, det så kallade Osloavtalet, mellan Israel och palestinierna.

Foto: RON EDMONDS Bild 7 av 10

Den 15 oktober 1973. Israeliska soldater går till anfall vid syriska gränsen. Under det så kallade Oktoberkriget angrep de arabiska grannarna, Egypten och Syrien, Israel som en revansch för sexdagarskriget 1967.

Foto: UPI Bild 8 av 10

Den 27 oktober 2000. Palestinska demonstranter kastar sten mot en brinnande barrikad under konfrontation med israeliska soldater i Ramallah under den andra intifadan.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS Bild 9 av 10

Den 28 september 2000. Ariel Sharon, då oppositionsledare, senare premiärminister, lämnar Tempelberget i Jerusalem efter sin omstridda promenad på den politiskt och religiöst laddade platsen. Kort därefter utbröt den andra palestinska intifadan.

Foto: EYAL WARSHAVSKY Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons