Konstnären Karin Broos är aktuell med utställningen Still Life, som pågår till den 21 februari på Prins Eugens Waldemarsudde.
Konstnären Karin Broos är aktuell med utställningen Still Life, som pågår till den 21 februari på Prins Eugens Waldemarsudde. Foto: Peter Claesson.
Perfect Guide

”Vissa köper sommarhus, vi valde lägenhet i Stockholm”

Konstnären Karin Broos om en helg späckad med kultur, cykelturer och chèvresallader.

Sedan min man Marc och jag blev pensionärer har det blivit smidigare att göra spontana helgbesök i Stockholm. Sista-minuten biljetter innebär att vi kan bestämma oss samma dag. Eftersom vi bor på landet större delen av tiden är det en ynnest att få njuta av storstadens puls och kultur. Andra köper sommarhus, vi valde lägenhet i Stockholm.

Annons

Denna fredagseftermiddag har vi biljetter till föreställningen Ge oss skuggorna av Lars Norén och är mycket förväntansfulla. Efter föreställningen promenerar vi till Brasserie Elverket och konstaterar samtidigt att pjäsen levde upp till alla våra förväntningar.

Bestämmer oss för det vegetariska alternativet och ett glas rött till mig och en kall öl till Marc.

Bestämmer oss för det vegetariska alternativet och ett glas rött till mig och en kall öl till Marc. Det är en vacker kväll och efter middagen promenerar vi hem genom de upplysta Stockholmsgatorna.

På lördagsmorgonen cyklar Marc till ett bageri på Banérgatan för att köpa bröd medan jag stannar hemma och fixar i lägenheten. Det blir favoriten med dinkel och havtorn och till det råsaft med ingefära och apelsin. Det är fortfarande tidigt när vi låser upp våra cyklar och sätter kurs mot Djurgården. Där njuter vi av den krispiga luften och solen som tittar fram. Vi har en fullspäckad dag framför oss med besök på många olika museer. Det gäller att passa på när vi väl är här.

Först besöker vi Thielska Galleriet. Eftersom vi aldrig gått in tidigare är vi nyfikna. Vi har hört mycket om galleriet och den egna samlingen imponerar.

Sedan trampar vi bort till Prins Eugens Waldemarsudde där min utställning Still Life pågår. Jag har varit med och hängt verken och det är en märklig känsla att se dem på väggarna istället för huller om buller hemma i ateljén. Drygt fyra års arbete har resulterat i detta och det är en underbar känsla att se tavlorna i de vackra rummen.

Oftast målar jag med utgångspunkt från mitt eget vardagsliv och tidsandan färgar verken. Dagens oroligheter betyder en hel del mörker. Jag målar inga idyller.

På väg hem upptäcker vi ett mysigt café som heter Flickorna HelinVotaire, där vi beställer in varsin lunchsoppa.

Bestämmer oss för middag på La Grand Rue: en av våra favoritrestauranger som ligger vackert i den Oxenstiernska malmgården i Spiltan. Till chèvresallader med rödbetor och pinjenötter dricker jag, som vanligt, ett glas rött medan Marc tar sig en öl. En lyckad lördag avrundas sedan med en kort promenad.

Eftersom vi vill utnyttja söndagen på bästa sätt, bokar vi tågbiljetter hem till sen eftermiddag.

Dagens besök blir Magasin 3 i Frihamnen och Fotografiska Museet på Södermalm.
På Magasinet pågår en utställning av den österrikiske konstnären Markus Schinwald
som jag gillar skarpt. Åker ofta hit för de har intressanta utställningar med konstnärer vi inte alltid känner till.

Åker ofta hit för de har intressanta utställningar med konstnärer vi inte alltid känner till.

Tyvärr är det packat med folk på Fotografiska så efter ett kort varv bestämmer vi oss för att bege oss till tågstationen.

Det tar några timmar hem till Värmland och väl framme möts vi av två glada hundar som vår snälla granne sett efter åt oss. Jag tar en sväng till stallet och hälsar på hästarna som gnäggar till svar.

Till Toppen