Julia Dufvenius syns just nu i serierna Mammor! på TV3 och Saknad på TV4.
Julia Dufvenius syns just nu i serierna Mammor! på TV3 och Saknad på TV4. Foto: Pressbild/TV3
Min Helg

”Vi somnar i en liten hög på soffan”

Powerwalks, hemlagade middagar och familjemys är skådespelaren Julia Dufvenius definition av en riktig lyxhelg.

Jag spelar in en ljudbok i min hemmastudio fram till lunch på fredagen. Efteråt går jag till Hemköp på Östermalmstorg och handlar mat och glass från Ben & Jerry’s i favoritsmakerna cookie dough och strawberry cheesecake. Eftersom jag har tid promenerar jag bort till Hötorget och köper massa blommor som jag gör buketter av. Det känns alltid lite extra lyxigt.

Annons

På eftermiddagen är jag hemma och hänger med mina barn. Vi lagar käk, och i dag blir det räkpasta med mycket grönsaker eftersom vi försöker dra ner på köttet. Efter middagen går min 10-åring och jag ut på Pokémon-jakt, och när vi kommer hem kör vi ett uppsamlingsheat med tv-program som vi missat under veckan. Just nu kollar vi på Kockarnas kamp, där en kompis är med. Vi brukar egentligen vara vakna till strax efter tolv, men alla somnar snabbt i en liten hög i soffan.

Jag vaknar ganska tidigt på lördagen, eftersom jag alltid är uppe i varv. Lyckas jag någon gång sova till klockan nio är det en riktigt bra sovmorgon. Familjens helgfrukost är extremt osynkad. Jag går upp först och gör en kopp kaffe till mig. Sen kommer min son och man och brer sina mackor, och till sist går min dotter upp och lagar lunch. Vi är dåligt tajmade.

Just nu är vi inne i en fas då alla i familjen gillar att hänga med varandra, och det vill jag utnyttja varje sekund av.

På förmiddagen går jag en powerwalk, som jag kombinerar med att telefonumgås med mina vänner. Hemma igen bläddrar jag i första boken i Margit Sandemos serie Ljusets rike som jag ska läsa in för Storytel i veckan som kommer, och skickar sen några mail innan jag släpper jobbet för att bara slappa. Det lyxigaste jag kan tänka mig på en lördag är att inte ha ett späckat schema, och håller mig gärna hemma om det går.

Efter en riktig slappardag kommer några polare över på middag, och vi lagar hemmagjord pizza. Just nu är vi inne i en fas då alla i familjen gillar att hänga med varandra, och det vill jag utnyttja varje sekund av. Sen, när gästerna gått hem och barnen lagt sig, ligger jag och läser. Det är så mysigt att vara vaken en stund efter att alla har somnat.

Det bästa jag vet är att dricka både en latte och en kopp yogi-te.

Söndagsfrukost är jag lite bättre på, och eftersom jag vaknar först går jag ner till Coop på Storgatan och köper färska frallor. Sen gör vi lite äggröra och steker bacon. Det bästa jag vet är att dricka både en latte och en kopp yogi-te. Jag är inte någon frukostmänniska egentligen, så mig passar det bäst att käka någon gång vid elva eller tolv – först då är jag hungrig.

Mina barn har rätt mycket plugg, så efter att vi har ätit gör vi läxor och jag förbereder mitt jobb inför veckan. Vi brukar egentligen se till att vara ute och göra någonting fysiskt under dagen, som att åka till Eriksdalsbadet eller GIH-badet och simma, men i dag får skola och arbete gå före. Till middag lagar vi en snabb och enkel soppa på fisk och räkor som vi hade i frysen. Mitt mål varje söndagskväll är att börja kolla på en serie, men jag har jämt så mycket jobb att förbereda att jag aldrig kommer loss. Ändå njuter jag verkligen de lediga kvällar då jag inte spelar teater. Det är så vansinnigt lyxigt att bara få vara med familjen, och att kunna säga god natt till mina barn.

Till Toppen