Emma Ångström är arkitekt och författare, aktuell med rysaren Mannen mellan väggarna som nyligen utkom på pocket.
Emma Ångström är arkitekt och författare, aktuell med rysaren Mannen mellan väggarna som nyligen utkom på pocket. Foto: Pressbild
Min Helg

”Vi pratar separationer och hus vi inte har råd med”

Författaren Emma Ångström dricker cava, besöker Skansen och micrar Gorby’s under helgen.

Det är fredagsstämning arkitektkontoret där jag arbetar som kommunikationschef. Jag fikar med några kollegor (och lyckas som vanligt leta rätt på receptionistens chokladgömma) innan jag möter upp ett gäng vänner på franska bistron Delikatessen i närheten. Det pratas om separationer, guldstuckatur, nästa sommars kompisresa, dåliga dejter, styvbarn och hus på Hemnet som vi inte har råd att köpa.

Annons

Vi fortsätter till Pelikan och fler vänner ansluter. Klockan tio kommer vi på att ingen har ätit middag och köper med oss Mega-pitas från Gyrella innan vi går hem till en vän som bor i närheten. Vi dricker cava och lageritas. Jag håller mig till cava, eftersom det är gott. Min sambo Peppe kommer förbi och vi tar sällskap hem till Stora Essingen. Jag micrar en Gorby’s och kollar på ett gammalt avsnitt Arrested Development i sängen innan vi slocknar.

Vi vaknar sent på lördagen. Jag äter alltid en monster-frukost med havregrynsgröt, macka, ägg, juice, kaffe – ofta äter jag mer till frukost än till middag. Det är fint väder, vi går en sväng runt Stora Essingen innan vi sätter oss i soffan med böckerna.

På eftermiddagen möter jag upp en god vän jag inte har hunnit träffa på länge. Vi fikar på Bio Rio i Hornstull och tar en promenad längs Årstaviken. Jag berättar om några av karaktärerna i min nästa roman och han ger mig några idéer som jag funderar på hela vägen hem. Jag skriver upp några stolpar i mobilen som verkar smarta när jag skriver dem, men några dagar senare minns jag inte vad mina anteckningar betyder.

Peppe har handlat ryggbiff med pommes och bea. Vi äter sällan rött kött nuförtiden eftersom vi är 80-talister som bor i Stockholm, men då och då händer det att en biff hamnar på tallriken. Vi äter framför tv:n. Peppe har hittat den senaste Pixarfilmen på Netflix och han tycker att vi ska se den eftersom han vet att jag älskar animerade filmer. Jag gråter som alltid på slutet, helt orimligt känslosam. Somnar alldeles för tidigt i soffan och släpar mig i säng.

Vi går i bredd och tar upp hela trottoaren

På söndagen lagar Peppe croque madames till frukost och åker till sin ruffie-träning. Jag tar bussen till Centralbadet och sitter i den varma poolen i en timme tills jag minns att jag är där för att ”träna”. Simmar lite lugnt i trekvart innan jag lägger mig i hängmattan i morgonrock och läser. Duschar länge och fund-erar på hur man kan inreda badrummet hemma i art deco-stil med samma näckrostapet som i badhuset.

Jag äter en avokadosmörgås på Gretas på Haymarket innan jag möter upp mina föräldrar och syster med familj på Djurgården. Jag pussar sönder mina två systersöner innan vi går en sväng på Skansen och tittar på marsvinen. Vi går i bredd och tar upp hela trottoaren medan vi planerar nästa renoveringsprojekt och vandringsresa i Italien.

Peppe möter upp oss på Villa Godthem där vi äter en kaosig och mysig söndagsmiddag innan vi går hem till mina föräldrars lägenhet och lägger pussel, kollar på Dinotrux och hoppar i sängen. Fyra konversationer pågår parallellt. Vi tar sedan bussen hem och jag tar genast en ny bok ur högen på nattduksbordet.

Till Toppen