Karolina Bertorp är grundare av Moderna Samlare, ett företag som hyr ut konst till företag och agerar rådgivare till privatpersoner vid konstköp.
Karolina Bertorp är grundare av Moderna Samlare, ett företag som hyr ut konst till företag och agerar rådgivare till privatpersoner vid konstköp.
Perfect Guide

”Vi använder flyttkartonger som nattduksbord”

Kvarterskrogsburgare, födelsedagsbotox och inredningsgooglande är några av ingredienserna i konstkonsulten Karolina Bertorps helg.

Det är tradition för mig att ta ett glas vin efter jobbet på fredagar och idag har jag bestämt träff med journalisten Dennis Dahlqvist i Hornstull. Han ger mig en utförlig redogörelse av konstmässan Art Basel i Miami. Älskar Dennis rättframhet och ibland lite provokativa sätt. Jag har alltid haft svårt för det förutsägbara och korrekta.

Annons

Vid sjutiden hämtar min pojkvän Mathias mig och tillsammans med hans två barn åker vi ut till vårt nya hem i Gåshaga på Lidingö. I bilen diskuterar vi vad vi ska äta till middag. Ingen av oss är någon stjärna i köket så det slutar med att vi tinar upp en boeuf bourguignon från frysen. Till det korkar vi upp en flaska zinfandel.

Ingen av oss är någon stjärna i köket så det slutar med att vi tinar upp en boeuf bourguignon från frysen.

Fredagskvällen ägnas åt lite hemmapyssel. Att bo ihop innebär att två personers vitt skilda smaker ska samsas. Det blir en del inredningsdiskussioner och båda är envisa, vilket resulterat i att vi fortfarande använder flyttkartonger som nattduksbord.

Väcks lördag morgon av Mathias dotter som vaknat tidigt. Hoppar över frukost och åker direkt till Klätterverket där jag träffar mina kompisar Thomas och Peter. De arbetar med att analysera politiska risker i Kina och Ryssland och uppdaterar mig om världsläget, i gengäld ger jag dem välbehövda dejtingtips. Tycker om att umgås med folk utanför min egen bransch, det ger nya perspektiv. Jag klättrade en del i gymnasiet men som med det mesta i den åldern rann det ut i sanden. För två år sedan tog jag upp klättrandet igen, det är en härlig sport som tar tid men ger ro.

På kvällen är vi bortbjudna på drink hos en vän i Vasastan. Tyvärr hinner jag inte träffa mina kompisar lika ofta som jag skulle vilja. Pratar med min kirurgvän Hamid som påminner om att jag ännu inte hämtat ut min födelsedagspresent, en kombinerad champagne- och botoxkväll hemma hos honom.

Jag har ännu inte hämtat ut min födelsedagspresent, en kombinerad champagne- och botoxkväll hemma hos honom.

På vägen hem diskuterar vi sprutor och ingrepp och kommer fram till att det skulle kunna vara kul att testa. Särskilt för oss vars skönhetsrutiner på sin höjd sträcker sig till Biotherm-crèmer.

På söndagsmorgonen vaknar jag till tjutet från Vaxholmsbåtarna och inser att jag blivit förortsbo på riktigt. Vi äter en lång frukost, läser tidningar, googlar inredning och försöker komma överens om matsalsbord, stolar, mattor och allt annat vi ännu inte lyckats köpa. Det vore skönt att bli av med flyttkartongerna i sovrummet.

Vid lunch åker jag in till mitt showroom på Birger Jarlsgatan där jag träffar en privatkund som bara kan ses under helgen. Visar honom verk av William Kentridge samt Doug och Mike Stern. Det är som alltid inspirerande att träffa andra konstälskare.

Efter mötet har jag bestämt lunchträff med mamma på Bar á Vins. Tycker mycket om detta lilla hak som drivs av en gammal kollega från Kulturhuset. Vi beställer omelett och mamma berättar om expressionistutställningen ”Sturm-Fraun” i Frankfurt som hon skriver katalogtexter till. En fascinerande utställning som uteslutande lyfter fram kvinnliga expressionister från 1900-talets början.

På kvällen avrundar Mathias och jag helgen med varsin hamburgare på vår kvarterskrog Pier 16.

Till Toppen