Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Svärmor och jag umgås inpå småtimmarna”

Foto: Göran Segelholm

Skådespelerskan Cecilia Forss går skogspromenader, fyndar på loppis och tar Epsombad på lantstället.

Text: Sophie Tisell - 5 oktober 2017
Annons

Fredag eftermiddag. Åker direkt hem efter jobbet och packar. Med weekendväskorna i handen träffar jag min pojkvän Fredrik på BC Burgers på Nytorget för att handla kvällens middag. Jag beställer ett vegetariskt alternativ med halloumi och han en vanlig burgare som vi äter i bilen på väg till landet. En perfekt start på helgen.

När vi kommer fram till huset i Sörmland poppar vi popcorn, dricker vin och kollar på tv-serier. Vi har precis avslutat Ozark och nu längtar jag efter andra säsongen av Stranger things. För att undvika att sova bort hela lördagen blir det en tidig kväll.

På lördag morgon har jag en förhoppning om att vakna tidigt men som vanligt går jag upp först vid tiotiden. Framför morgonprogrammen på tv brygger jag kaffe, fixar gröt med bär, kokar ägg och rostar mackor som vi sedan äter i sängen.

Jag älskar att vara ute i naturen så dagen fortsätter med en långpromenad i skogen. Jag har hört att Sörmland kallas för ”Sveriges skafferi” för att det finns så mycket djur. Vi brukar se allt från älgar, rådjur och rävar till hästar och storkar. Till lunch får vi sedan besök av Fredriks mamma, som bjuder oss på världens godaste västerbottenpaj med en stor sallad till.

Annons
Annons

Under eftermiddagen bestämmer vi oss för att göra en utflykt till Magda Säteri, en ekologisk gård som ligger i närheten. Nästan allt de säljer har de själva producerat. Vi köper med middag till kvällen och jag kollar även in deras härliga loppis där jag fyndar en skjorta och en gammal tidning från 50-talet. Jag älskar att bläddra i gamla tidningar.

När vi är hemma igen passar jag på att ta ett Epsombad – ett salt man köper i hälsokostbutiker och häller i badkaret – som är toppenbra för kroppen. Väl utvilad till middagen lagar vi nötköttet och grönsakerna vi köpt med oss från gården. Kvällen avslutas med att vi tar fram ostar och choklad och umgås långt inpå småtimmarna – framför allt svärmor och jag.

På söndagsmorgon passar jag på att skriva lite på min nästa bok – har upptäckt att jag skriver extra bra på morgnarna här. Sedan ger vi oss ut i skogen för att leta svamp. Det blir mycket uteliv på landet, något jag lärt mig att uppskatta allt mer. Innan lunch passar jag även på att ta en löprunda och vågar till och med ta årets sista – väldigt snabba – dopp. Sedan slänger vi ihop en omelett, packar ihop våra saker och åker tillbaka in till stan.

När vi är hemma igen tar vi tag i söndagsysslor som att tvätta, städa lägenheten och förberedelser inför veckan som kommer. Till middag står jag för matlagningen och i vanlig ordning blir det spenatsoppa med ägghalvor i och en god brödbit till.

Innan det är dags att släcka lamporna slökollar vi på tv. Vid halv elva är vi i säng med känslan av att vi har haft världens bästa helg.

Annons