Damon Rasti är skribent, driver restaurangen Yuc Mexican och utvecklar matbeställningsappen Waitress.
Damon Rasti är skribent, driver restaurangen Yuc Mexican och utvecklar matbeställningsappen Waitress. Foto: Ingvar Kamhed / SvD
Min helg

”Söndagar är heliga och till för familjen”

Mångsysslaren Damon Rasti om en händelserik helg där originella restaurangbesök varvas med familjehäng och kryddshopping.

Jag har två jobb och smiter därför från kontoret lite tidigare än mina kollegor på fredagseftermiddagen. Vardagarna tillbringas i regel med uppstartsbolaget Waitress, en app som underlättar matbeställningar. När andra tar helg börjar del två av min vecka, som är fokuserad på min mexikanska krog Yuc vid Odenplan.

Annons

Det är befriande att byta kontorsmiljön mot en stimmig restaurang med skrattande människor som bygger upp förväntningar inför helgen. Till en början är jag värd och framåt kvällen sätter jag mig i baren och tar en tequiladrink. Njuter av musiken och hänger med kompisar som kommer förbi. Folk kommer och går och när vi stänger vid klockan ett smiter jag hem.

Det är befriande att byta kontorsmiljön mot en stimmig restaurang med skrattande människor

Lördagar är enda dagen i veckan utan förpliktelser. Vaknar vid elva och fixar i ordning en shakshuka, vilket är en omelett från mellanöstern. Brygger en kopp te med saffranskristaller som mamma alltid gav oss när vi var små. Blir direkt lugn och trygg.
I brist på mysiga fik i Stockholm äter vi lunch på Lily’s Burger. Jag har komponerat min egen burgare som finns på menyn under namnet Den onde. Ägaren Mahmut har alltid något underhållande att berätta.

Avsmakningsmenyn omfattar 15 rätter som avlöser varandra i rask takt. Min favorit är en hästtartar som serveras på en V75-kupong.

På kvällen har min kompis bokat bord på Punk Royale. Ett originellt ställe vad gäller såväl meny och servering som atmosfär. De lagar mat med humor. Avsmakningsmenyn omfattar 15 rätter som avlöser varandra i rask takt. Min favorit är en hästtartar som serveras på en V75-kupong. Stockholm har alldeles för få krogar som vågar tänka annorlunda.

Perfekt mätta och sugna på förfest tar vi sedan en drink på Habibi, ett skönt Söderställe med soft personal. Sen åker vi till Nosh and Chows klubb Bernies och träffar vår kompis Lill. Hon hetsar oss att dricka shots och jag säger ja till en – men inte fem. Vi avslutar med hiphop på Vassa Eggen där klubbchefen Eija sprider glädje och dansar med oss.

Vaknar söndag morgon och ser fram emot att träffa min mamma och syster. Söndagar är heliga och till för familjen. Blir upplockad för lunch på Alibaba i Hjulsta. Vi beställer in saffranskyckling med nybakat bröd, persisk vitlöksyoghurt och granatäpplefyllda oliver. Sitter och äter länge. Min systerson Max är med och stjäl all uppmärksamhet. Han är två och ett halvt år och jag blir alltid förundrad över hur mycket nytt han hinner lära sig på en vecka.

Jag älskar att lämna innerstan på söndagar. Vill man ha liv och rörelse ska man söka sig till orten. Jag köper färska örter på Tensta torg hos grönsakshandlarna och bunkrar upp med bröd och kryddor som är svåra att hitta inne i stan. På vägen hem stannar vi till en snabbis i Kista. Tittar i affärer och strosar omkring. Det är livlig stämning och folk i alla åldrar umgås med varandra.

När jag kommer hem skriver jag en timme på en bok om Stockholms innerstad. Till middag blir det en kantarellpasta med överdrivet mycket pecorino. Jag lagar mat samtidigt som jag kollar ikapp tv-serier. Jag har en del att ta igen och ett avsnitt blir snabbt fler. Snart är klockan nästan tre på morgonen. Somnar medveten om att jag kommer starta veckan alldeles för trött.

Till Toppen