Min helg

”På helgen blir det mer workwear än skräddat”

Konrad Olsson, medgrundaren av nya Scandinavian Man Fashion Week, om delihäng och actionbad med familjen.

När som helst, kanske redan den här helgen, kommer vi att börja tillbringa helgerna i vårt hus på Utö. Men medan vi fortfarande är i stan inleder vi helgen med att sätta oss i baren på Husmans Deli i den tillfälla saluhallen på Östermalmstorg. Vi hamnade där av ren tillfällighet, och fastnade för den trevliga servicen. Nu har det blivit något av en tradition med ”after förskolan” på fredagarna. Vi dricker vin och beställer en ostbricka. Brickan är nästan mest till vår dotter Sonja, hon är tokig i ost, särskilt ”rinnig ost” som hon säger. Medan hon äter landar min fru och jag och pratar igenom allt som hänt under veckan. Innan det stänger köper vi med oss mat och går hem. Det dröjer ingen lång stund innan vi hamnar framför tv:n. Vi har precis tagit oss igenom ”The People v. O.J. Simpson” och ”O.J. Simpson: Made in America”. Det är en av de mest vederhäftiga dokumentärer jag sett, fascinerande och sorglig. Som en grekisk tragedi.

Annons

På lördagen försöker vi sova ut så gott det går med en sexåring. Det händer att jag kravlar över till hennes rum och sover där en stund medan hon leker. Vi har grandiosa planer att ta oss till gymmet, men det slutar med att vi slappar hemma hela förmiddagen och äter frukost fram till tolv. Sonja leker, vi ägnar vi oss åt långläsning. Jag tycker om fackböcker och entreprenörsbiografier och har just läst ut ”The 48 Laws of Power” av Robert Greene. Jag brukar även spara magasin till helgen; Vanity Fair, Monocle, The New Yorker. Modetidningarna får däremot stanna på jobbet.

Jag eldar hellre en lövhög på Utö än kollar mode.

Av samma skäl går jag inte i några butiker på helgen, jag eldar hellre en lövhög på Utö än kollar mode. Däremot tycker jag att det är kul att klä sig på helgen. När jag var chefredaktör på Plaza Uomo fördjupade jag mig i det skräddade herrmodet, det har blivit många måttsydda kostymer och okonstruerade kavajer. Men på helgen tillåter jag mig en annan stil, mer workwear än skräddat. Jag drar på mig Red Wing-kängor, en denimskjorta och M65-militärjacka och går ut på promenad.

När vi blir hungriga äter vi en sen lunch. Vill vi lyxa till det sätter vi oss på Sturehofs bar i Oktagonen, men i dag blir det hamburgare på Bull & Bear på Birger Jarlsgatan. Den oömma miljön är ett lite bättre alternativ med en sexåring. Sen drar vi en repris på fredagkvällen med mat, vin, samtal och Netflix-serier hemma.

Den här vintern har vi börjat renovera badrummet, ett riktigt evighetsprojekt. På sistone har ofta helgerna slukats av diverse hantverksärenden och besök hos kakelbutiker. Söndagar hittar vi dock på något som Sonja tycker är roligt. Både hon och jag älskar att bada, och efter rigorös research har vi kommit fram till att bästa stället i närheten av Stockholm är ”actionbadet” Kokpunkten i Västerås. Det tar en timme och en kvart att köra dit, men det är det värt. Jag och Sonja åker vattenrutschkana tills vi är helt slut. På väg tillbaka har vi precis nog med ork att göra det oglamorösa men nödvändiga storhandlandet inför nästa vecka. Väl hemma tar jag ett par timmar framför datorn. Det är skönt att rensa mejlen, så att man inte inleder måndagen i ett hav av måsten. Sedan blir det repris nummer två av fredagkväll – middag och HBO.

Till Toppen