Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”På fredagar förvandlas matbutiken till Mordor”

Foto: Johan Lygrell

Journalisten Nina Campioni skvallrar på vinlunch, läser för barnen och dansar loss på soffor inpå småtimmarna.

Text: Catharina Swartz - 24 januari 2019
Annons

Inleder helgen med en lång vinlunch med roliga kollegor och vänner på restaurang Bardot. Två glas vin och alla jobbhemligheter och branschskvaller kommer ut på bordet. Lagom mjuk i kroppen tar jag sen tunnelbanan mot Enskede för att hämta barnen. Doften i förskolans trapphus gör att minsta känsla av lull från lunchen försvinner, och när barnen ger mig varsin kram tänker jag #blessed. Känslan håller i sig ungefär i två minuter, tills kampen om överdragskläderna drar igång. Efter en stund av skrik, tjat och en svettattack som kryper från nacken ner över hela ryggen är vi ute i friska luften igen.

På vägen hem handlar vi middagen på Ica Bea. Matbutiken som till vardags är paradiset för alla Enskedebor men som på fredagar förvandlas till Mordor fullt av trötta barn på jakt efter lördagsgodis och föräldrar med lågt blodsocker. 

Väl hemma lagar min man pasta medan jag läser för sonen Rocco. När vi sedan äter tillsammans upplevs dagens mysigaste stund, som varar i drygt tio minuter. Medan maken dukar av sitter jag kvar och fantiserar om en middag där vi talar om livet i timmar. En annan dag. När barnen somnat vuxenmyser vi genom att somna framför säsong två av Making a murderer.

Annons
Annons

På lördagsförmiddagen åker maken och dottern Essie till badhuset, medan jag passar på att rensa bort leksaker som aldrig kommer att saknas. Efter lunch träffar vi några kompisar på Kulturhusets Rum för barn. Vi köar och bråkar med kvinnan i dörren, som agerar värre ”pointer” än en Spy Bar-vakt, tills barnen äntligen kommer in. Efter tio minuters lek är de hungriga och vi går och fikar istället. 

På kvällen går jag på födelsedagsfest på Nobis. Jag äter gott och försöker ignorera det faktum att jag inte sovit mer än fyra timmar per natt i över ett år nu. Det går rätt bra och plötsligt dansar jag på en soffa inne på Fou. Klockan två inser jag att Rocco vaknar om tre timmar. I hopp om att få åtminstone en timmes sömn tar jag en taxi hem och lägger ut ovanligt många selfies på insta stories. Det blev tydligen några glas vin extra ikväll. 

På söndagsmorgonen bestämmer sig Essie för att hon inte vill gå på dansskola längre. Det blir därmed hemmahäng och efter en lunch bestående av färdiga Ica-pannkakor försöker jag laga vår sprillans nya HP-skrivare som inte har funkat en enda dag i sitt korta liv. Det går inte. Gårdagskvällens vindrickande kombinerat med Roccos tjat om att läsa böcker gör att jag får ett utbrott på skrivaren. Svär så mycket att jag sen måste förklara för Essie att mamma inte är arg på henne utan bara är förbannad på en svart plastlåda. Jag hämtar andan med fem minuters Instagram-scrollande och avundas alla andras perfekta helger.

Själva avrundar vi helgen i Äppelviken tillsammans med bästa vännerna. Det blir en riktigt härlig eftermiddag med god soppa och trevligt snack. På vägen hem får Essie en hostattack och vi förstår vilken natt som väntar oss. Rocco är speedad och springer runt i sovrummet tills han stupar runt halv elva. Några minuter senare sover även vi.

Foto: Johan Lygrell

Annons