Victoria Senkpiel är skodesigner samt driver företaget Glossybox.
Victoria Senkpiel är skodesigner samt driver företaget Glossybox. Foto: Jonas Koel / Bildmedia.
Min helg

”Lördag är min inspirationsdag”

VD:n och skodesignern Victoria Senkpiel om en kreativ helg i Stockholm med staden som främsta inspiration.

Fredag kväll. Kommer iväg från kontoret vid sjutiden och promenerar den korta backen ner till Sats på Sveavägen. Det är skönt att avrunda veckan med ett hårt pass för att rensa tankarna.

Annons

Jag har två jobb. Dels driver jag, tillsammans med min kompanjon och bästa vän Henric Persson, företaget Glossybox som säljer prenumerationer på skönhetsprodukter. Och så arbetar jag som skodesigner för märket som bär mitt namn. Det innebär i regel sena kvällar. Fredagar är undantaget.

Efter träningen är jag helt slut och promenerar hem till min lägenhet på Norr Mälarstrand. Kopplar av med ett glas rött framför en bra film innan jag går och lägger mig.

Kopplar av med ett glas rött framför en bra film innan jag går och lägger mig.

Lördagar är inspirationsdag och klockan ringer redan åtta på morgonen. Jag är till naturen morgonmänniska så det gör mig ingenting. Tvärtom, jag njuter av att komma upp. Tar en kopp kaffe och tittar på Nyhetsmorgon.

Bestämmer brunchträff med en väninna på Kaffeverket i Vasastan. Jag promenerar dit. Det är krispigt i luften och jag får min obligatoriska dos av mitt älskade Norr Mälarstrand. Går längs vattnet och insuper omgivningarna och de vackra art deco-husen. Tröttnar aldrig på utsikten, den är magisk. Det här är mitt Stockholm.

Väninna och jag pratar om allt som hänt sedan sist. Det är en fin stund och när vi bryter upp bestämmer jag mig för att besöka Nationalmuseum. De har en utställning om kvinnliga pionjärer som intresserar mig. Jag går gärna på samma utställning flera gånger för jag hittar nya uttryck varje gång. Utställningen är viktig och intressant, den belyser kvinnor man kanske inte hört mycket om men som gjort stora avtryck. Ser en skål av Ilse Claessen med pantermotiv som jag gärna haft hemma.

Jag går gärna på samma utställning flera gånger för jag hittar nya uttryck varje gång.

I mitt jobb som designer inspireras jag av nordiska djur och jag designar främst för starka, självständiga kvinnor.

Efter Nationalmuseet går jag till Fotografiska för att titta på en utställning av Martin Schoeller. Hans avantgardiska verk är otroliga.

På kvällen äter Henric och jag middag på Daphne’s. Vi beställer varsin moules marinière och pratar om livet och mode. Båda inspireras mycket av italienskt mode och det är härligt att diskutera med folk som delar ens intressen. Avslutar kvällen med espresso martinis på Escalier.

Om lördag är inspirationsdag är söndag arbetsdag. Vaknar vid åtta och äter frukost framför Nyhetsmorgon. Vid nio börjar jag skissa och då lägger jag bort mobil och klocka. Har aldrig tiden i åtanke under den kreativa delen av mitt arbete. I bakgrunden rullar National geographics wild-serie för inspiration.

Kring lunch pausar jag. Tar tunnelbanan till Skogskyrkogården och tar en promenad och tittar på den vackra arkitekturen. Efteråt åker jag till Abcd och shoppar lite. Butiken är som en bit av Milano i Stockholm och jag hittar alltid fina saker där.

Resten av dagen flyter på med mer jobb. Skissar på nya idéer och bli helt uppslukad. Märker inte att det hunnit bli kväll. Nöjd över en produktiv dag går jag och lägger mig. Imorgon är det måndag och då tar jag på mig vd-hatten igen.

Till Toppen