Perfect Guide

Min helg: ”Kaffet är min bästa kompis”

Sandra Andreis stressar till yogan, fastnar i en åskstorm och förvandlas till sjuksköterska på en oljerigg.

Svettas som en gris när jag hetscyklar uppför Götgatan, men nöden har ingen lag och jag vill hinna till yogapasset som ska få mig ner i varv och kicka in helgkänslan. När jag hoppar av cykeln är det en minut kvar – jag gör ett superhjältesnabbt klädbyte.

Annons

Jag har precis repat med bandet och musiken ringer i öronen samtidigt som jag funderar på hur vi kan få till en av låtarna. Bestämmer mig för att en som cyklat från Östermalm till Södermalm på 15 minuter, utan växlar, löser det under nästa repetition. Tankarna spelar pingpong ändå fram till yogamattan, men det tar två minuter innan jag släpper allt. 

Min svägerska sms:ar ”Pizza friday!” som betyder det skönaste av middagsalternativ. Vi bor i Bullerbyn fast i stan; innergårdar där barnen drar runt mellan gungor och sandlådor medan vi föräldrar parkerar oss med mat, dryck och picknickfiltar. Pizzan är beställd och jag som går under smeknamnet ”Salladsdrottningen” springer upp till vår lägenhet och slänger ihop en skål av allt grönt vi har i kylskåpet. Fler ansluter. Det snicksnackas hejvilt tills mörkret faller och barnen är övertrötta. Jag läser för min dotter och sjunger Summertime med min egen text. Det är en av hennes favoritsånger att somna till. Inser att jag måste packa för inspelningen av en tv-serie på Teneriffa. Väskan är knappt uppackad så det går fort att stuva om medan min man visar dumma klipp från Instagram.

Frukost är min favoritmåltid och kaffe min bästa kompis. Att kombinera de två med familjehäng är min bästa helgaktivitet. Vi ritar och jag får med mig en teckning innan jag åker till Arlanda. Ett familjeporträtt där vi alla är spindlar. 

På flyget läser jag manus och lyssnar på det vi spelade in på repet med bandet. Fastnar i Madrid i en åskstorm och tackar universum för att det gick bra trots svår turbulens och blixtar. Efter några timmars försening kommer jag äntligen fram till Teneriffa och somnar lättad i hotellsängen. 

På söndagen masar jag mig ner till frukostmatsalen där flera kollegor redan sitter. Min tyska och danska kollega pratar om det konstigaste stället man någonsin kissat på. Älskar ämnet och skrattar så mycket att jag nästan kissar på mig. 

Vi har nattinspelning och jag bastar, simmar i hotellets pool och tar en promenad genom Santa Cruz. Vet att det krävs maximal koncentration fram till minst fem på måndagsmorgonen. Äter middag med en irländsk och en skotsk kollega och laddar med en cortado, dubbel espresso med lite mjölk. 

Vi spelar in på en oljerigg i hamnen. Efter 40 minuter i sminkstolen har jag förvandlats till min rollfigur. Det är något som händer psykiskt när man ser den fysiska förändringen och jag älskar det. 

Vi är sju skådespelare i samma scen och samtidigt som regissörens första assistent ropar ”Silence! Action!” hinner jag tänka på vad min dotter sa när hon hälsade på här men inte fick följa med till oljeriggen av säkerhetsskäl: ”Varför fick vi inte se mammas oljeplattform, det är ju en fantastisk värld.” 

Hon har rätt. Och bra att vi använder den till annat än att borra olja. Jag har börjat mitt arbetspass och det spelar ingen roll att klockan just slog midnatt.

Skådespelaren och artisten Sandra Andreis känns igen från Morden i Sandhamn. Hon är aktuell med ep:n Raising my standards och syns också i & Other stories höstkampanj.

Till Toppen