Sophie Gyllenhammar Mattsson är aktuell med sitt smyckesföretag SOPHIE BY SOPHIES 10-årsjubileum.
Sophie Gyllenhammar Mattsson är aktuell med sitt smyckesföretag SOPHIE BY SOPHIES 10-årsjubileum. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Min Helg

”Jag vill äta hotellfrukost hemma”

Smyckesdesignern Sophie Gyllenhammar Mattsson om en helg där hon umgås med familjen, spatserar runt i bokhandlar och låter sig förtrollas på Dramaten.

Helgen börjar med en after work på kontoret sent på fredagseftermiddagen. Mitt smyckesföretag Sophie by Sophie har just haft sitt 10-årsjubileum och är inne i en fas av tillväxt och expansion vilket gör att vi allihop jobbar extra mycket just nu. Mina kollegor tar varsitt glas cava, för mig blir den en alkoholfri drink.

Annons

På väg hem kör jag förbi ICA Tornet där jag köper middag till familjen. Ikväll blir det tacos, en rätt mina barn älskar. Jag skulle dock hellre vilja äta fisk som vi äter alldeles för lite av… Vi äter middag ihop hela familjen och pratar om veckan som varit.

Tycker det är så härligt att bara umgås med varandra efter en intensiv vecka. Efter en stund droppar några barn av och försvinner ut med kompisar. Vi andra sätter oss framför tv:n och ser A Bigger Splash med Tilda Swinton. Jag gillar henne och det mesta hon är med i, hon känns som en cool kvinna med karaktär och personlighet. Jag får ofta mycket kreativ energi på kvällarna och gillar att sitta uppe och jobba när det är lugnt och tyst. Därför sätter jag mig och skissar på nya idéer när de andra går och lägger sig och kommer inte i säng förrän runt ett på natten.

Står länge och väl och bläddrar inne på Hedengrens Bokhandel på Stureplan.

På lördagsmorgonen ligger jag och drar mig länge innan jag går upp. Till frukost blir det scrambled eggs, rostat bröd och goda juicer. Och cappucino förstås. Jag älskar lyxiga hotellfrukostar och försöker få till samma känsla hemma. Dagens utflykt går till Moderna Muséet där vi ser en utställning av Yayoi Kusama. Hennes färger och mönster är väldigt inspirerande. Vi sätter oss sedan på Café Blom där jag tar en stark latte, kardemummabulle och en bit mörk choklad, jag älskar sötsaker. Man kan ju alltid låtsas att chokladen är nyttig.

Strosar sedan runt i olika bokhandlar på stan, både i mitt jobb och privat blir jag väldigt inspirerad av böcker. Står länge och väl och bläddrar inne på Hedengrens Bokhandel på Stureplan. Servicen man får här känns alltid personlig och personalen är kunnig. Till slut köper jag boken Grace: A memoir om modeikonen Grace Coddington. Jag och min man möter sedan upp några vänner vid Dramaten där vi ser Doktor Glas med Krister Henriksson. Pjäsen är stark, Krister Henriksson är ensam på scenen hela tiden och har precis den styrkan och närvaron som det kräver. Efter pjäsen går vi till PA&Co och äter middag och pratar om pjäsen, vi delar på en flaska vin och jag äter en torsk med skirat smör. Landar hemma runt ett på natten.

All mat här är ekologisk, vilket jag försöker fokusera mer och mer på för att hjälpa naturen.

Efter söndagsfrukosten går vi en riktig långpromenad längs vattnet med vår cockerpoo Sally. Gillar att vara fysiskt aktiv på söndagarna och då är det bra att ha hund. Vi sätter oss och äter lunch på Bergianska Trädgården där jag tar en smörgås med rökt lax och äggröra och en mandelkaka till efterrätt. All mat här är ekologisk, vilket jag försöker fokusera mer och mer på för att hjälpa naturen. Promenerar hemåt, är skönt att komma hem i god tid så vi kan ta det lugnt på kvällen och ladda inför veckan. Efter middagen fastnar jag framför serien The Affair på HBO. Jag sitter klistrad fram tills vi går och lägger oss.

Till Toppen