SvD Perfect Guide
Annons

Min helg: ”Jag tycker synd om alla på Tehuset”

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Linda Skugge tingar en bondkatt, ser Helene Billgren på Liljevalchs och äter två mazariner till middag.

Text: SvD Perfect Guide - 15 november 2019

Eftersom jag inte lämnar någon Aftonbladet-krönika på fredagar så kan man säga att jag har lite semester. Det firar jag med att åka till Ikea. Min dotter fick med sig en mängd möbler till lägenheten i Göteborg så jag måste skaffa lite nytt. Det blir fem lampor och två hyllor.

På vägen hem åker jag via Stockholms katthem för att besöka min tingade lilla katt, en liten gråvit bondkatt som ska heta Prinsen. Jag lämnar en filt som min bengalkatt brukar ligga på så att den lilla ska kunna vänja sig vid hennes doft.

Jag äter middag på ett drive through-McDonald’s och avslutar kvällen med att läsa en bok om Assia Wevill, kvinnan som Ted Hughes lämnade Sylvia Plath för, och som efter ett par år kopierade Plaths självmord genom att gasa ihjäl sig, men med det pikanta tillägget att hon tog med sig sin och Hughes lilla dotter Shura. Boken går detaljerat igenom den tragiska kärlekshistorien med dubbelt dödlig utgång. Hur Assia charmade Ted genom att skicka ett grässtrå till honom och hur hon tre dagar senare fick ett brev där hennes strå låg bredvid ett från hans trädgård i Devon. Ted förevigade senare denna romantik i dikten Chlorophyll, där han skriver att Assias grässtrå var dränkt i hennes Dior-parfym.

Annons
Annons

På lördagen tittar jag på Helene Billgrens utställning Faran är över och stör mig på att museichefen kallar hennes konst för ”egensinnig” och skriver en krönika om det medan jag äter en Hawaii på en pizzeria. Innan jag åker tillbaka till förorten tar jag lite fejkbilder i Humlegården där jag skrattande kastar upp löv i luften. Får massa lajks. På kvällen skriver jag en krönika om att besöka Ikea en löningsfredag och läser Cajsa von Zeipels Pro anatomy i ett försök att förstå vad konstnären vill säga med sina nya baglady-club-brudar.

På söndagen gör jag något som jag länge sett fram emot. Jag deltar i en teceremoni på Japanska tehuset. Jag garanteras ett eget universum avskilt från vardagens stressade värld, som om tiden hejdats för en stund. För trehundra spänn förväntas man äta någon jätteäcklig kaka och dricka en klargrön sörja som de vispat i med en odiskad rotborste. Vi får lära oss vad de fyra grundbegreppen med anor från 1500-talets zenbuddhism betyder: Wa – harmoni, Kei – respekt eller uppriktighet, Sei – renhet, Jaku – sinneslugn. Jag tycker lite synd om alla som är där och som verkar ta detta på allvar.

Jag äter två mazariner till middag innan jag åker till Mall of Scandinavia för att titta på nya Terminator-filmen. Innan jag går och lägger mig går jag igenom veckans alla krönikeidéer. Gillar mest de som handlar om hur man gör för att inte paperbagbyxornas tampar ska trilla ner i toan och om att jag vid fyrtiosex års ålder tappat allt könshår.

Annons