Bengt Palmers arbetar just nu med musikaluppsättningen av Sällskapsresan som har premiär på Chinateatern i höst.
Bengt Palmers arbetar just nu med musikaluppsättningen av Sällskapsresan som har premiär på Chinateatern i höst. Foto: Scanpix.
Min helg

"Jag tränar inte för att få sexpack."

Musiklegendaren och manusförfattaren Bengt Palmers firar 50 år i underhållningsbranschen med att toksvettas på gym.

På engelska lyder talesättet ”you can’t teach an old dog new tricks”, men jag är ett levande bevis på motsatsen. Efter en lång tids tjat från min kära fru Carina – som är både gyminstruktör och kickboxnings-dito – började jag för två år sedan gå på Sats på Lidingö sex dagar i veckan, så mina lördagar börjar vid niotiden med ett svettigt entimmespass.

Annons

Till skillnad från vissa ungfålar på gymmet tränar jag inte för att vinna VM i sexpack, utan inriktar mig mest på att förbättra kondition och rörlighet; i mina olika yrken är jag nämligen stillasittande framför en kontorsdator eller en musikstudiodator.

Ett annat talesätt lyder ”när fan blir gammal blir han religiös”. Eftersom jag köper och läser massvis med böcker som rör Bibelns tillkomst och texter, skulle man kunna tro att jag blivit tokreligiös, medan sanningen är den rakt motsatta. Jag är ateist, och det är just därför jag är så intresserad av vad som de facto står i Bibeln. Trots mina mångåriga bibelstudier begriper jag exempelvis fortfarande inte vad som menas med ”Jesus dog för våra synder” eftersom, om så vore fallet, varför finns idag så oändligt många onda och därmed ”syndande” människor på vår jord?

Jag är ateist, och det är just därför jag är så intresserad av vad som de facto står i Bibeln.

Ett lördagsbesök i Hedengrens bokhandel på Stureplan är en höjdare för varje vetgirig person. Förutom att den har imponerande många böcker i vitt skilda genrer – jag köper mest faktalitteratur på engelska – har butiken kolossalt kunnig personal som alltid ställer upp och hjälper till att hitta just den sorts böcker man är intresserad av.
Jag gillar att laga mat, så på lördagseftermiddagen handlar jag prima råvaror i Lidingö centrums Papilles ost & chark (uttalas papi:j som betyder smaklökar på franska) och Firren som är en kanonbra fisk- och skaldjursbutik.

Söndagsmorgnarna innebär ett pass på gymmet där jag – medan jag pustar ut mellan olika övningar – pratar om dagsaktuella ämnen med träningskompisar i olika åldrar. Ett gym är inte bara ett ställe där man sliter med hantlar, skivstänger och andra tortyrredskap; det är också en plats för umgänge där det ofta delas många glada skratt.
Lidingö är en stor ö med många vidsträckta naturområden, så om det inte ösregnar tar Carina och jag gärna söndagspromenader, under vilka jag dessvärre har hopplöst svårt att hålla hennes tempo.

Ett gym är inte bara ett ställe där man sliter med hantlar, skivstänger och andra tortyrredskap; det är också en plats för umgänge där det ofta delas många glada skratt.

Mina söndagar innebär även tuffa matcher med Svenska Dagbladets fredags-, lördags- och söndagskorsord, som till varje pris måste lösas. När något korsord konstruerats av Hans-Christian Nygårdh tvingas jag ta fram mobilen och ta hjälp av Google, för Nygårdh är den illmarigaste av alla SvD:s korsordsmakare.

Söndagarna innebär också en genomgång av veckans alla mail, för att kolla om jag glömt besvara något av dem. Just nu pågår ett intensivt mejlande om marknadsföringsplaner mellan alla inblandade i höstpremiären på Chinateatern av ”Musikalen Sällskapsresan”, som jag och Jakob Skarin skrivit scenmanus, musik och sångtexter till. När mailen är besvarade blir jag sittande till sent med ett korsord där några få tomma rutor elakt grinar mot mig medan de väser ”Vi är olösbara!”.

Till Toppen