Lisa Bjurwald är journalist och debuterade tidigare i veckan med deckaren Tills bara aska återstår.
Lisa Bjurwald är journalist och debuterade tidigare i veckan med deckaren Tills bara aska återstår.
Min helg

”Jag sveper espresson framför baristan”

Deckardebutanten Lisa Bjurwald om färgkoordinerade picknickar, italienska tapas och nostalgivandrande på Södermalm.

På lördag morgon flyr vi köket och lyxar till det med hotellfrukost. Reisen Hotel på Skeppsbron har en av de mysigare och vi dricker morgoncappucinon på uteserveringen med utsikt över vattnet. Som skrivande person med näsan i datorn är helgen ett tillfälle att blicka utåt. Etnografiskas Indiana Jones-liknande skattkammare Magasinet med voodoomasker och demonstatyer är en häftig inspirationskälla. Små barn parkeras säkrast med en smoothie i museets globala restaurang Matmekka. Jag är en sucker för giftshops och handlar julklappar året runt så det blir ett köp av någon pryl från Peru innan färden går tillbaka in mot stan.

Annons

Som skrivande person med näsan i datorn är helgen ett tillfälle att blicka utåt.

På helgen passar jag på att spana in andras böcker. Gärna på Hedengrens engelska. Urban Outfitters är för kids, men jag smiter in och köper på mig ett gäng fotoböcker om Bowie, Blondie och Lower East Side på sjuttiotalet.

Gäspande inser vi att dagens första espresso glömts bort och kutar ned till lilla Vero Nero på Vasagatan. Italofil som jag är vågar jag inte annat än att inta den i konventionens tre snabba klunkar framför baristan. Vid det här laget anar familjen att shopping ligger i luften och avviker för att käka traditionell kinesisk dim sum med svärföräldrarna på Lucky Garden. Min mans släkt kommer från Singapore så han navigerar vant bland rispannkakor och taroknyten och tar med en doggybag hem till mig.

Koffeinspeedad börjar jag jakten på en outfit för kvällen men håller mig borta från vintagebutiker. En sann klädjägare vill hitta bytet själv. Efter att ha rafsat runt bland paljettblåsorna på Emmaus vid Slussen nostalgivandrar jag genom Gula gången innan den rivs för gott. Jag är urstockholmare och kan de flesta gränder och bakgator. Tre favoriter är de graffitisprejade hålorna under Sankt Eriksbron, Hagaparkens slottsruin och det magnifika vattentornet i Lill-Jansskogen. I ett alternativt liv är jag ”urban explorer” på heltid. Det lär dyka upp udda mordplatser i kommande thrillers …

Efter att ha rafsat runt bland paljettblåsorna på Emmaus vid Slussen nostalgivandrar jag genom Gula gången innan den rivs för gott.

Att jäkta runt på stan gör mig vrålhungrig och eftersom kön inte är kilometerlång väntar jag snällt på en av Brunos korvar på Nybrogatan. Då klarar plånboken också att bjuda min man på romantisk middag hos Il Buttero på kvällen. Den som inte testat italienska tapas, cicchetti, kommer att smälla av. Matorgien avrundas runt hörnet på Kornhamnstorg och vinbaren Corvina. Hinner med ett vuxet glas chianti innan barnvakten börjar sms:a. Det är ett smartare val än Pharmarium uppe på Stortorget. Där är drinkarna förrädiskt goda – min favorit är ”Night Howler” som serveras i en rykande kittel – men sedan kollapsar man (jag) på kullerstenarna. Som filmfreak måste jag se minst en kvalitetsrulle per helg. Väl hemma bunkrar vi upp med prosecco och chilichoklad och skrattar så att tårarna sprutar åt mediesatiren Network.

På söndag morgon bränner jag våfflor åt familjen och släpar ut dem i naturen till en planerad djurspaning samt färgtema-picknick. Rött visar sig vara godast – tänk jordgubbar, kött och chark – medan vitt funkar sämre. När hägrar och rådjur vägrar visa sig på Waldemarsudde tackar jag Gud för Skansen. Numera köper jag hellre ett årskort här än ett medlemskort på Cafét.

Till Toppen