Måns Jacobsson Hosk är vd på varumärkes- och designbyrån Kurppa Hosk.
Måns Jacobsson Hosk är vd på varumärkes- och designbyrån Kurppa Hosk.
Min helg

”Jag mår fantastiskt av veganmat”

Designbyrå-vd:n Måns Jacobsson Hosk åker till Järvsö och äter veganburgare, lyssnar på Persbrandt-intervjuer och springer flera mil.

På fredagseftermiddagen sticker jag från kontoret redan vid två. Efter att ha hämtat familjen kör jag norrut på E4:n.

Annons

Min mamma och styvpappa bor uppe i Järvsö och min fru och jag har länge varit förtjusta i Ljusnandalen. För några år sedan slog vi till på en billig tomt intill Milsjön och sen byggde vi och min styvpappa ett hus från grunden. Nu är det vår oas, och vi åker dit så ofta vi hinner.

Eftersom jag 40-årskrisar har vi övergett vårt gamla matstopp McDonald’s och stannar istället på Max i Infra City, där de har veganmeny.

Jag är alltså vegan. Första steget var att jag började lubba som en besatt, och i kölvattnet av det kände jag att jag även ville äta bättre. Först la jag av med kött, därefter fisk – och slutligen blev jag vegan. Helt och hållet. Och faktum är att jag mår fantastiskt. Mitt sömnbehov är mindre och jag har en helt annan jämnhet i energinivån.

I bilen pratar vi om veckan som gått. Det är kul att få höra mer i detalj om vad ungarna gjort på dagis. I höjd med Gävle har resten av familjen däckat, så då lyssnar jag på en Värvet-intervju med Mikael Persbrandt. Han är vältalig och intressant och av intervjun att döma verkar han ha ”sett ljuset”.

När vi kommit fram tänder vi en brasa och dricker té. Fredagströtta somnar allihop ganska tidigt.

På lördag morgon sticker jag ut och springer. Jag
älskar att springa i naturen kring Milsjön. Idag blir det två mil. Det tar dryga en och en halv timme och under tiden lyssnar jag på Naomi Klein-boken This changes everything om klimatförändringar.

Lite längre fram på dagen åker vi in till Järvsö och äter lunch på nyöppnade Bergskrogen, som ligger i Bergshotellet. Stället drivs av stjärnkocken Pär Johansson, en hälsinglänning som bland annat startade prisade Växbo krog, och de serverar verkligen jättegod mat.

Efter lunchen drar vi oss till Järvzoo där man kan kika på djur i deras naturliga miljö. Barnen älskar det. Vi rundar av eftermiddagen med att dricka kaffe hos min morsa.

På vägen hem handlar vi mat på Ica Järvsö, som ligger mitt i byn. Dagens kändisbonus är att vi stöter in i Lill-Babs framme vid kassorna.
Hemma lagar jag till en penne arrabiata, med tomater och mycket chili. Jessica toppar med parmesan, men det kan ju inte en vegan göra. När barnen somnat kollar vi tre avsnitt av tv-serien House of cards.

Dagens kändisbonus är att vi stöter in i Lill-Babs framme vid kassorna.

På söndagsmorgonen springer jag en mil. Tidig efter- middag packar vi ihop familjen i bilen och kör mot Stockholm. För att slippa hamna i köer tar jag vägen över Ockelbo. Ett litet insidertrick. Dessutom är den vägen roligare att köra.

Familjen slumrar återigen in, så jag ringer några jobbsamtal och hinner dessutom lyssna en stund på Myter och mysterier, en spännande idéhistorisk podcast.

När vi kommit hem till stan sätter jag mig och jobbar några timmar för att vara i fas inför veckan som kommer.

Till Toppen