Perfect Guide

Min helg: ”Jag känner mig som en stalker”

Ditte Lauridsen hänger konst hos samlare, går på 40-årsfest och dansar i smyg på promenaden runt Skeppsholmen.

Ofta känns fredagar som måndagar, jag tror att det kan ha att göra med mitt jobb som konstansvarig på Nordiska Galleriet. Att arbeta med konst på sättet jag gör är väldigt levande och jag tar egentligen aldrig helg. Utan avrundar mitt arbete ute hos en samlare där jag hjälpt till att placera ett verk tillsammans med konstnären ifråga. Taxin tutar och vi blir körda till stan där jag hoppar av utanför Taverna Brillo dit jag också flyttat. Inte till Brillo då, men väldigt nära.

Annons

Väl hemma tänder jag mysbelysning, sätter på musik och slänger mig i soffan. Jag skrollar igenom min Instagram så att jag känner mig uppdaterad om vad alla gör denna fredag. Jag kan ibland känna mig som en stalker när jag har koll på detaljer ur personers liv fast jag inte träffat dem på flera månader. En last jag försöker bli av med. Tiden rinner iväg och jag hoppar in i duschen. Ikväll är det överraskningsfest för en vän som fyller 40 år. Jag häller upp ett glas Black Stallion, det vita, och njuter av musiken i lägenheten. Känner peppen i stegen och ger mig ut i Stockholmsnatten.

Lördag och min kropp vill inte vakna. Inte så konstigt med tanke på att klockan är 07.00 och jag somnade alldeles för sent. Bästa sättet för mig att få en värdig dag är att ge mig ut på en promenad. Jag drar på mig mina Nike-tights från 1996 och ger mig ut runt Skeppsholmen. Musiken som spelas i hörlurarna är tung hiphop eller reggeaton. Vid en speciell punkt under rundan får jag extra mycket energi och då passar jag på att ta några danssteg, alltid med tanken om att ingen ser mig.

Hemma igen lägger jag mig i sängen, just för att jag kan, då jag har barnfri helg. Att skrota runt i min nya lya, pyssla och sippa kaffe är bland det bästa jag vet. Ikväll stundas det inflyttningsfest för 140 personer där maten kommer från Adam & Albin och efterrätten från DoMa. Baren stänger vid midnatt, skönt, eftersom jag vill vara pigg inför söndagens konstrunda.

Jag sover länge denna söndag och skippar morgonpromenaden runt Skeppsholmen. Jag möter upp en samlare för att titta på höstens öppningsutställningar. Det blir Ann Edholm hos Nordenhake, Ludvig Helin hos Andersson/Sandström och Charlotte Gyllenhammar hos Forsbloms. Efteråt tar vi en kaffe och planerar våra besök på mässorna Chart Copenhagen samt Frieze London. När vi skiljs åt svänger jag förbi Nordiska Galleriet för att se till att ”våra” 58 konstverk inte hänger snett innan jag beger mig hemåt för att facetima med min dotter Poppy. Jag längtar till veckans mysiga gungstunder i Humlegården när hon kiknar av skratt för att jag gungar henne så högt: ”Högre mamma – ända upp till solen!” Känner mig pepp på en ny vecka där måndag känns som fredag och tvärtom.

Till Toppen