Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Plura Jonsson: ”Jag kan simma till statsministern”

Plura Jonsson ägnar helgen åt att giga på Strandvägen, laga en mustig höstgryta och delta i amatöruppsättning av Romeo och Julia.

Text: SvD Perfect Guide - 15 november 2018
Annons

Fredag eftermiddag och jag sitter på tåget till Sundsvall där jag ska spela på ett så kallat ”meet and greet”. Folk köper biljetter, det ingår en trerättersmeny och sedan blir jag intervjuad av en moderator. Ibland brister jag ut i sång, jag har bandet med mig, där min son Axel ingår. Det är väldigt kul att spela med honom.

Man får en helt annan relation när man jobbar ihop. Det blir inte den där klassiska far och son-relationen. Han är kapellmästare och kommer med egna arrangemang på låtarna. Det kan vara en gammal Eldkvarn-låt och då tänker jag ”vad i helvete är det här för låt?”.

På lördag morgon vaknar vi tidigt och sätter oss på tåget till Stockholm. Marcus i bandet har börjat jobba som svensklärare och har med sig Shakespearepjäser från skolan. Så alla tar varsin roll i Romeo och Julia som vi spelar ut.

Vi är framme i Stockholm 14.30 och hoppar in i en ny taxi som tar oss till restaurangen Strandvägen 1. Vi soundcheckar och när allt låter bra repar vi med Tomas Andersson Wij som är kvällens gäst. Jag har pratat med Tomas om vilka låtar som ska spelas, sedan har Axel pratat med Tomas efteråt, så det blir helt andra låtar.

Annons
Annons

Efter spelningen blir det selfies med publiken, det brukar ta en halvtimme att ta sig från scenen till logen eftersom alla vill stanna och ta bilder. Igår tröttnade jag och sade ”NEJ! Inga mer!”. Har man stått på scenen i två timmar är man ganska slut i huvudet.

Efter giget och alla selfies tar vi ett glas vin i logen och pratar om hur låtarna gick. För 15 år sedan bestämde vi i Eldkvarn: ingen alkohol innan spelningar. Det blev väldigt mycket bättre. Vår trummis, som aldrig druckit, sa ”det är som om vi spelar i samma band igen”.

Jag vaknar tidigt på söndag morgon. Åker förbi restaurang Ebenist i Gamla stan där jag hjälper till med julbordet, vilka rätter som ska lagas efter mina recept och vad som ska drickas. Just idag lagar de min gubbröra som jag ska godkänna. När vi provsmakat letar jag mig till bilen och åker 13 mil till vårt lantställe som ligger vid Harpsundssjön. Jag kan simma eller ro till statsministern om jag vill. Ibland blir jag stoppad av polisen när regeringen är på plats. ”Ja, hur var det här då?”. ”Ja – hur är det själv?” tänker jag. På kvällen lagar jag Pluras lammgryta. Min fru Maria, min dotter Lisa och jag äter tillsammans. På toaletten, där det är kallast i huset, förvarar jag vinet. Min dotter är sommelier och jag vågar inte dricka hennes dyra viner. Så jag ber henne gå in på toa och hämta lite vin. Min fru tycker att jag är lite för fixerad vid mat och säger: ”kan vi inte bara äta falukorv?”. Jo visst, jag älskar falukorv.

1. Plura Jonsson - lagar lammgryta, spelar Shakespeare och drunknar i selfies-törstande fansacast.com
Annons