Claes Bondelid startade modemärket Bondelid i slutet av 90-talet. Nu driver han minivaruhuset Claes Göran Bl. a. på Odengatan.
Claes Bondelid startade modemärket Bondelid i slutet av 90-talet. Nu driver han minivaruhuset Claes Göran Bl. a. på Odengatan.
Perfect Guide

"Jag fyllde falukorven med hummer och tryffel"

Modedesignern Claes Bondelid
om en helg full av missöden, familjemys och god mat.

**På fredag eftermiddag ** gör vi oss i ordning för att åka till vårt landställe i skärgården. Huset ska vinterbonas och fotograferas för ett magasin under lördagen. Innan dess ska vi hinna panikstäda. Men redan i garaget grusas planerna när vår gamla Jeep vägrar starta. När vi kliver in i tamburen en stund inser vi att all mat ligger kvar i bagageluckan. Det är för långt tillbaka så det blir taxibud efter take away från Günters Korv.

Annons

Jag är förtjust i att laga mat, så för mig är hämtmatskvällar ett misslyckande, men för min hustru Helena är det ett välkommet avbrott i alla trerättersmiddagar. ”Kan man aldrig få en vanlig falukorv?”. Jag försökte en gång, men krånglade till det genom att fylla korven med hummer och tryffel – utan bifall från övriga familjen.

Barnen håller sig lugna med varsin padda i knät och ambitionen att rensa ut diverse garderober försvinner med första whiskeyn och en skön soffa.

Ambitionen att rensa ut diverse garderober försvinner med första whiskeyn och en skön soffa.

**Lördag morgon. ** Vi tar båten till sommarhuset. Familjen har sällskap av en journalist och en fotograf – och jag försöker guida dem genom omgivningarna. Plötsligt avbryts jag av ett kraftigt brak. Jag har kört på grund. Igen. I de vatten jag växt upp i.
Med ett halvt propellerblad och en båt som tar in mer och mer vatten fortsätter vi i styrfart mot ön. Endast barnen har flytväst och hustru Helena öser dubbelt med både öskar och kaffekopp. Till sist når vi äntligen bryggan och med gemensamma krafter får vi upp barn, vuxna och samtliga förnödenheter. Några minuter senare sjunker båten.

Tack och lov för Hasses skärgårdstjänst, som kommer med pråm och bärgar allt. Att skrota båtar i Sverige visar sig tyvärr vara så gott som omöjligt, så via telefon säljer jag rubbet i befintligt skick för 8 000 kronor. En bra deal för att aldrig mer behöva se konsekvenserna av min ouppmärksamhet. Det blir taxibåt hem för gästerna.

Tar en skogspromenad och glömmer helt förpliktelsen att vinterbona huset. Efter bastubad och dopp i sexgradigt vatten somnar vi alla i samma säng, mätta på bridgeblandning och gåslever.

Efter bastubad och dopp i sexgradigt vatten somnar vi alla i samma säng, mätta på bridgeblandning och gåslever.

Söndagen startar lugnt. Jag ligger länge i sängen och lyssnar på vågorna. Ragnar och dottern Tyra har ett magiskt ögonblick av försoning. Inga skrik, faktiskt inga ljud överhuvudtaget. Förklaringen visar sig vara en gigantisk koja byggd av alla vardagsrumsmöbler samt obegripliga mängder färgglad trolldeg inkletad i de persiska mattorna. ”Välkommen till vår butik” säger de och skrattar. Det blir taxibåt hem även för oss.

På kvällen väntar stor middag med en kollega och vänner från Portugal. De stora barnen kommer med pojkvänner. Helena städar, dukar och tvättar. Barnen är parkerade framför den enda paddan som fortfarande är hel. Jag är överambitiös i köket och vill laga alla rätter som inte blivit av på en gång. Vi är båda svettiga och trötta när gästerna anländer. Jag har dessutom grundligt smakat av samtliga viner och avecer.

Det blir en underbar kväll med många skratt och diskussioner. Vår vän Karin kommer som vanligt sent, och får i straff att äta ikapp.
Minns när man som barn tryggt vaggades till sömns av de vuxnas diskussioner. Känner ett liknande tillstånd mot slutet av kvällen och är nära att somna ståendes med öppna ögon.
Imorgon, måndag, får jag vila ut på jobbet.

Missa aldrig en "Min Helg"följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen