SvD Perfect Guide
Annons

Gunilla von Platen: ”Jag är målvakt och min son älskar det”

Gunilla von Platen går på modegala, kollar på barnfilm och blir retad för sina godisgömmor.

Text: SvD Perfect Guide - 31 januari 2020

Jag får stressa mig igenom veckans sista affärsmöte på Xzakts kontor och springer hela vägen hem för att ta emot Micke, en makeupartist som är betydligt bättre på smink än jag själv som sällan målar mig alls. Men är det Elle-gala på Grand Hôtel, då får man bjuda till extra med både eyeliner och blingbling! Jag ska gå tillsammans med min medförfattare och vän, Malin Roos, som kommer rusande från jobbet minst lika stressad hon. Kvällen blir rolig, vi ser på modevisning, träffar vänner och knyter kontakter med spännande personer. Jag som har gått i klackar sedan jag var 15 år har inga problem att klara en galanatt på stiletter, men det blir ändå taxi hem, trött efter en lång vecka där arbetsdagarna börjat 06.00 och slutat runt midnatt med lämning av slutmanus för min självbiografi Draken i rummet.

Lördag morgon vaknar familjen tidigt och äter frukost ihop innan vi dras isär av olika aktiviteter. Min tre äldsta barn ska leka med kompisar. Jag och minstingen, Emanuel, går ut i parken och åker skateboard och spelar fotboll. Jag får vara målvakt och min sexåring älskar det. På eftermiddagen tar jag en två timmars långpromenad med en kompis på Djurgården och känner mig stärkt efteråt. Jag har bestämt mig för att helgen ska vara jobbfri och lyckas hålla mig undan både mejlkorg och sms. På kvällen lagar jag tacos åt ett helt kompani. Måltiderna är lite heliga för mig, då vill jag att alla ska vara med och med barnens kompisar är vi tio personer runt bordet. Min man Alfred brukar reta mig för att jag stashar godis – jag har gömställen överallt – vilket förmodligen har med min barndom att göra eftersom min familj inte hade råd med lördagsgodis. Så när godisskålarna och popcornberget åker fram efter middagen är jag lika upprymd som barnen. Vi ser en barnfilm och jag lägger mig samtidigt som barnen klockan 22.00.

Annons
Annons

Vaknar utvilad på söndagen och scrollar igenom affärstidningarnas sajter och svarar mina vänner och följare på sociala medier som vill veta mer om Elle-galan och är nyfikna på min bok. Efter frukost är det läxläsning med barnen i två timmar, de försöker smita men jag är inte ens i närheten av förhandlingsläge. Jag går med Emanuel och en kompis och ser Frost 2 på Hötorget som vi uppskattar allihop och ger en fyra i betyg. Vi promenerar hem och jag lagar köttbullar på vilt som Alfred har skjutit och serverar med sötpotatis och sallad. Söndagar försöker vi lägga barnen tidigt. När jag var liten och växte upp med åtta syskon var det två och två till tvagning varje söndag och där har jag tagit efter min mamma. Alla barnen och jag själv badar.

När kvartetten är i säng sätter jag mig och förbereder arbetsveckan som jag inser kommer bli smockad. Känner mig därför extra nöjd över att helgen blev så bra och blir ännu nöjdare när redaktören från förlaget mejlar att den första recensionen på boken har kommit och att omdömet från Bibliotekstjänst är jättefint.

Annons