Kristin Amparo skriver de flesta av sina låtar vid pianot. Hon är aktuell i tv-programmet En resa för livet.
Kristin Amparo skriver de flesta av sina låtar vid pianot. Hon är aktuell i tv-programmet En resa för livet. Foto: Jonas Kosunen.
Min helg

"Jag älskar att dansa till hiphop"

Artisten Kristin Amparo varvar sena krogkvällar med stimmiga hemmamiddagar och iskalla dopp.

Oftast spelar jag på helgen, så när jag väl är ledig en fredag är jag peppad på att gå ut och dansa.

Annons

Kvällen börjar med att vi lagar mat hemma hos mig i Bagarmossen. Vänner i alla åldrar kommer över – någon tar med sig sina barn och en annan några vinflaskor.

En fin vän, som precis som jag är colombian, har lärt mig laga arepas. Ett ojäst bröd på majsmjöl som är klassisk gatumat i Colombia. Vi slänger ihop ett gäng olika fyllningar: en salsa med svarta bönor och kokosmjölk, en kycklingröra och lite chimichurri.

En fin vän, som precis som jag är colombian, har lärt mig laga arepas. Ett ojäst bröd på majsmjöl som är klassisk gatumat i Colombia.

När kvällen blir sen och barnen gått hem är några av oss sugna på att gå ut. Min kompis Alexander Ullmox har en grym klubb som heter Bambaataa Bambaataa på Le Bon Palais vid Norra Bantorget. De spelar allt från afrobeat till merengue och salsa. Just nu älskar jag att dansa till hiphop, även om budskapen i texterna kanske inte alltid är de bästa.

Vaknar alltid vid åtta-nio oavsett hur sent jag varit uppe. Inser att jag inte har någon frukost hemma och går till Lilla Bagis, ett mysigt ekologiskt café som alltid har nybakat bröd och är fullt av folk. Har bott i Bagarmossen i sju år och älskar det. Stämningen är trevlig, det finns inga klädkoder och man träffar folk från hela världen.

Har tränat många sporter genom åren, men badminton är en nyupptäckt passion. Ringer en kompis och frågar om hon vill spela en match på Badmintonstadion vid Eriksdalsbadet. Det är många utbytesstudenter som spelar där, så det brukar vara en skön internationell stämning.
På eftermiddagen går jag till replokalen. Jag har precis skaffat den, och det är första gången jag har en studio som bara är min. Det är otroligt skönt att ha en egen fristad och jag kan varmt rekommendera alla som funderar på att skaffa egen lokal att göra det.

Oftast skriver jag låtar vid pianot. Just nu jobbar jag på en ballad som troligen kommer heta It’s alright. Michael Jackson, Nina Simone och Aretha Franklin är några av mina stora hjältar. Sen är Ted Gärde-stad helt magisk. Och Monica Zetterlund hade något väldigt speciellt. Oftast är det i studion jag lyssnar på musik, jag blir lätt helt uppslukad och då är det skönt att vara i lugn och ro.

Efter en Vietnamresa förra året har jag snöat in på vietnamesiskt. Så på kvällen träffar jag en kompis på Barobao, en restaurang jag varit peppad på att prova länge. Vi beställer ett gäng smårätter att dela på och sitter kvar i flera timmar.

Framåt natten hamnar vi på en fantastisk svartklubb i Solna. Liveakterna är grymma och det är svettigt och fullt av glada människor som vill dansa.

Efteråt promenerar vi till Barbro. Beställer favoritdrinken amaretto sour, med salt på kanten. Så god att man knappt vet vart man ska ta vägen. Framåt natten hamnar vi på en fantastisk svartklubb i Solna. Liveakterna är grymma och det är svettigt och fullt av glada människor som vill dansa. När jag kommer hem är det redan morgon.

Ligger kvar i sängen ganska länge på söndagen, i alla fall till kvart över nio. Något av det bästa med att bo i Bagarmossen är att man har så nära till naturen. Tar en långpromenad i Nackareservatet och sätter mig sedan i Hellasgårdens bastu. Väcker mig själv med ett iskallt dopp från bryggan.

På kvällen kollar jag på tyska filmen Soul kitchen som handlar om en familj som försöker driva restaurang i Hamburg. Den är vacker, skitig, rolig, jobbig och jättebra på samma gång.

Till Toppen