Perfect Guide

Min helg: ”Fotboll på puben är helgens sämsta stund”

Thomas Bodström går på dubbel after work, besöker häktet och har biokväll med sig själv.

Det är fredag och vi har som vanligt en kort after work på advokatbyrån där jag arbetar. Man får inte prata om sina ärenden – advokater och jurister har alltid lite svårt att hålla sig borta från att snacka om sina rättegångar annars. Idag är det uppsluppet och vi pratar tv-serier, musik och fotboll. Dricker öl och mousserande. Den här fredagen är jag dubbelbokad och går vidare till en after work på Café Colette med mina gamla gymnasiekompisar. Eftersom jag ska köra bil till fotbollen dagen efter blir det alkoholfri öl. Men jag är så upprymd att jag inte märker någon skillnad.

Annons

Jag åker sedan hem och lagar middag med min fru och vår sextonåriga son Mattias. Det blir ugnsstekt lax med blomkålspuré och serranoskinka. Vi har haft en överenskommelse: jag har gått en matlagningskurs och min fru en golfkurs. Men hon är fortfarande master i köket, jag är mer kallskänka. Min fru spelar musik, Håkan Hellström. Jag har varit bannlyst från att bestämma musik i alla år – de vägrar lära mig att styra tekniken från mobiltelefonen. Efter middagen går vi en promenad på Kungsholmen där vi upptäcker att det öppnat en ny vinbar på Scheelegatan. Så där går vi in och tar ett glas vin.

På lördagsmorgnarna idrottar jag alltid. Idag spelar jag fotboll med ett gäng kompisar i Sickla. Jag har en cementerad roll i backlinjen, det har blivit en naturlig utveckling i takt med att jag har tappat snabbheten. När jag spelar i veterankorpen kan motståndarna vilja provocera lite extra om de känner igen mig, men här med kompisarna är det helt avdramatiserat.

Vid lunchtid stannar jag till och pratar med en klient på häktet. Under vardagar är det mycket kö och knöl för att hitta besökstid, men på helgerna är det lättare. Det är också den svåraste tiden att sitta häktad – man tänker på vad alla andra gör – så då sitter jag med dem en timme. Jag har klienter som är åtalade för allt från mord till narkotikabrott. Vi pratar om målet, men även sociala grejer som tv-serier. De ser allt på tv och brukar tipsa om vad jag ska kolla på.

Jag kan aldrig slita mig från tanken att vuxna människor låser in andra vuxna människor. Jag tycker att hela formen är konstig och onaturlig. På kvällen blir det pizza hemma hos min syster i stan. Vi pratar om partiledarnas festresa till Tel Aviv, Thomas Quick-filmen och Pridetåget i Sölvesborg.

Söndagsmorgnar umgås jag med min fru. Men just den här helgen är hon på konferens i Tyskland så det blir en golfrunda med en kompis. Sedan åker jag och Mattias och kollar AIK mot Hammarby på en pub i Mall of Scandinavia. Det är helgens sämsta stund. AIK förlorar och vi går hem när det står 2-0. Jag är en rätt dålig förlorare.

På söndagskvällarna brukar vi ha biokväll i familjen, men min son ska spela datorspel så jag får kolla på film alldeles själv. Sedan är det läggdags, men innan jag somnar måste jag varje kväll äta en macka. Annars vaknar jag mitt i natten och är dödshungrig.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Till Toppen