Foto: Johan Bergmark
Perfect Guide

Min helg: ”Får klagomål om att jag har för tätt mellan ögonen”

Joel Alme repar inför höstens turné, hamnar i bråk med vältränade killar i parken och dricker tokbillig öl i Björkhagen.

Jag vaknar fredag morgon hemma i Stockholm och väcker familjen, fullständigt förberedd på aggressiva utfall på grund av den tidiga timmen. Sedan sätter jag på kaffe utan att mäta pulvret och gör toast till barnen i en toastmaskin formad som en glad hundvalp. Efter att barnen gått till skolan dricker jag kaffe och spelar Runaround sue av amerikanska sångaren Dion på gitarren tills att koffeinkicken avtagit.

Annons

När tristessen sedan kommer börjar jag hetsa mina kompisar via sms. Jag har precis släppt min skiva Bort, bort, bort och vi ska ut på turné där vi inleder med tre kvällar på Slaktkyrkan i Stockholm den 25, 26 och 27 oktober. Den här helgen ska vi repetera och i planeringen av detta har jag kallat rephelgen för ”minisemester”, vilken har retat upp många. Så jag nämner ordet ”minisemester” så ofta och gärna jag kan i varje sms med överdriven positivitet. Deras irritation sänker min egen tristess och jag känner mig nöjd.
Jag går ut med min hund på en promenad till Hellasgården. Som ofta annars uppstår det tjafs med någon vältränad kille som tycker att min hund är för närgången. Min hund väger tre kilo och ser ut som en blandning av sockervadd och ännu mer sockervadd. Jag väser glåpord om deras konstiga springstil och för små vadmuskler tills den gräns att de blir förvirrade och springer vidare. På kvällen repar jag med bandet och får igen allt jag har hetsat om innan. De kommer med klagomål om låtkvalitén och att jag har för tätt mellan ögonen.

Lördagen läggs helt på repande och kaffepauser. Vi behandlar ämnen som tunnhårighet och orimliga scenkläder. Vi har pratat om att ha huvtröjor bak och fram så att vi inte ser någonting. Det lindrar nervositeten men försvårar rörelseförmågan på scen. Senare på kvällen går vi ut och äter på restaurangen Kryddan i Björkhagen och det är då den riktiga minisemestern börjar. Det är en fin lokal krog med väldigt snälla ägare och tokbillig öl. Vi drar vidare till Harvest Home på Bondegatan på Södermalm, det är det bästa gömstället inne i stan och ägs av Stockholms snällaste holländare. Kvällen fortsätter hemma hos mig med min favoritfilm, komedin Blades of Glory, 400 kilo chips och någon smygdricker ur snapsen från midsommar. Vi kollar även på klipp med ryska band som slåss på scen och har som inspiration inför Sverigeturnén.

På söndagen är alla trötta på mina låtar och det börjar komma förslag på covers. Det pratas om budget för pyroteknik och hur stor chans det är att vi kan få ha undulater i logen innan spelningarna. Sedan åker resten av bandmedlemmarna hem till Göteborg med kvällståget och jag åker hem till min familj i Björkhagen och gör potatisgratäng.

Joel Alme är aktuell med ny turné och spelar i Stockholm 25–27/10.

Till Toppen