Danyel Couet driver Grupp F12 tillsammans med Melker Andersson. Restaurangen Mother är deras senaste satsning.
Perfect Guide

"En kväll i veckan umgås jag med familjen"

Danyel Couet berättar om en helg där jobbet på nystartade Mother tar upp all vaken tid.

Att öppna en krog är alltid en intensiv resa – oavsett hur många gånger man gjort det tidigare. Veckan blir sällan uppdelad i vardag och helg. All tid läggs på den nya verksamheten och dagarna är i regel långa.

Annons
X

Vår nya restaurang Mother är en unik utmaning på många sätt. Dels är krogen till ytan större än någonting jag drivit tidigare och vi har även ett nytt koncept där större delen av beställning sköts via tablets.

Vår nya restaurang Mother är en unik utmaning på många sätt.

Det är fredag innan lunchruschen och tillsammans med kollegorna har jag kontrollerat alla detaljer – från belysning och dukning till såsernas kryddning. Allt måste stämma. Att känna stolthet inför varje gäst är en drivkraft.
Vi fokuserar på helhetsintrycket och detaljerna är nyckeln. Ambitionen är att skapa en atmosfär som vi själva trivs i.

Klockan är två. Efter en lunch som rullade på smidigt är det dags för några timmars möten. Vid fyra är det dags att ladda inför middagen, vi räknar med cirka 600 gäster.
Så här i början är vi extra många i personalstyrkan. Innan alla rutiner sitter vill vi täcka upp för eventuella missöden genom att vara några fler. Vid tiotiden skiftar fokus från mat till dryck. Det är fredagskväll och fullt ös.
Efteråt går jag igenom dagen och ser vilka förbättringar vi kan göra framöver. När jag kommer i säng hemma är klockan ett på natten och jag somnar som en sten.

Sover ut till klockan åtta på lördag morgon. Är på jobbet vid nio och förbereder frukost och lunch. Min roll är att vara en allt-i-allo. Jag jobbar i restaurangen, i köket och som övergripande driftchef. Försöker vara med överallt för att följa allt som händer och kunna gripa in snabbt om det behövs.

Det är viktigt att lägga ner extra mycket jobb från början för att försäkra sig om att rutinerna blir rätt. Annars finns risken att det blir problem i efterhand som är svåra att rätta till. Därför lägger jag majoriteten av min vakna tid på restaurangen.

För att få en paus promenerar jag bort till Hallen och väljer ut en bit oxrygg till söndagsmiddagen. Det är fint väder och den krispiga luften ger ny energi inför de sista timmarna.

Det är fint väder och den krispiga luften ger ny energi inför de sista timmarna.

Det är full rulle hela dagen och kvällen. Klockan är mycket när jag kommer hem till familjen som redan gått och lagt sig. Den enda som vaknar och välkomnar mig är min westiehund Vita. Under dessa intensiva perioder drar min fru Jessica tyngsta lasset med barn, hund och hus om dagarna. Utan henne skulle det inte fungera att jobba så här mycket.

Söndag morgon och jag börjar om igen. Stänger krogen lite tidigare och avviker i tid för att hinna hem och laga mat till familjen. En dag i veckan måste jag hinna umgås med dem.
Plockar med mig köttet jag köpte igår. Är hemma vid åttatiden och kikar in i min dotters rum. Hon sitter framför Skype och har inte tid med mig. Sonen sitter vid skrivbordet och gör de sista läxorna till måndagen under djupa suckanden och protester.

Jag sätter igång med middagen, bryner den tjocka skivan oxrygg hårt i stekpanna innan jag ugnsbakar den på låg temperatur. Till det fixar jag en varm sallad på alla grönsaker vi har hemma och rör ihop en dijonsenapsdressing.
På helgerna är det ofta jag som står för matlagningen. Ikväll njuter jag av att vara hemma och äta med familjen. När vi fixat iordning efter middagen spelar min son och jag tv-spel tillsammans till läggdags.

Till Toppen