Marianne Brandi har lämnat Danmark för livet vid italienska Comosjön.
Marianne Brandi har lämnat Danmark för livet vid italienska Comosjön. Foto: Mikael Mammen
Min Helg

"En drink vid sex är tradition”

Marianne Brandi, creative director på Day Birger et Mikkelsen, tittar på fyrverkerier vid midnatt och tar en tupplur på terrassen under en helg i hemstaden Tremezzo i Italien.

Under vardagarna pendlar jag till kontoret vid Luganosjön i Schweiz, en drygt 45 minuters bilresa från vårt hem i staden Tremezzo vid Comosjön i Italien. Många på jobbet bor på den italienska sidan av gränsen och på fredagar är vi noga med att packa ihop tidigt för att hinna hem innan det blir för mycket trafik. Vi kommer iväg vid fyratiden och strax efter fem svänger jag upp utanför huset.

Annons

Min man Keld och jag har en tradition: varje fredag slår vi oss ner klockan sex med varsin drink och pratar om veckan som gått. Vi reser en hel del i jobbet och föredrar därför att vara hemma och varva ner under helgerna.

Lagom till middagstid anländer vår dotter Amalie från flygplatsen. Hon jobbar också inom företaget, men på Londonkontoret. Vi dukar fram olika sorters kallskuret till middag och Keld sätter på musik. Det blir en lugn kväll och vi går och lägger oss ganska tidigt.

På lördag morgon tar jag en lång promenad upp i bergen, omgivningarna här är obeskrivligt vackra. Amalie och Keld startar hellre dagen med ett pass i hemmagymmet, men jag tycker det är skönt att komma ut en sväng.

I Italien är affärerna öppna sent, så efter lunch går Amalie och jag i lugn och ro och tittar i butiker längs med gatan Via Vittorio Emanuele. Vi brukar passa på att unna oss lite tjejshopping när hon är hemma. På vägen hem stannar vi i olika delikatessbutiker och köper råvaror till kvällens middag. Tempot på landet är lugnt och vi njuter av att bara promenera omkring.

När klockan slår midnatt skyndar vi upp till balkongen på andra våningen där utsikten över himlen och sjön är som bäst.

Tillsammans förbereder vi en kryddstark kycklinggryta med curry som får stå och puttra på spisen medan vi tar en drink. Klockan har hunnit bli tio när vi sjunker ner i de bekväma stolarna kring köksbordet och hugger in på maten. Och där blir vi sittande länge innan vi förflyttar oss till sofforna i vardagsrummet och korkar upp en flaska vin.

Det är sällan vi sätter på tv:n när vi alla är tillsammans, dels har vi svårt att komma överens om vad vi vill titta på, men framförallt föredrar vi att prata med varandra istället. När klockan slår midnatt skyndar vi upp till balkongen på andra våningen där utsikten över himlen och sjön är som bäst.

Comosjön är en populär bröllopsdestination och under lördagskvällarna exploderar himlen i olika färger av fyrverkerier. Vi står en stund i den milda kvällsluften och tittar på skådespelet innan vi går och lägger oss.

Efter en sen frukost på söndagsmorgonen bestämmer vi oss för att ta bilen och åka upp i bergen för en utflykt. Här omkring finns alltid någonting nytt att upptäcka. Vi hittar en liten by vi inte varit i tidigare och slår oss ner på en uteservering för lunch.

Det var fyra år sedan vi flyttade till Italien från Danmark, något jag inte ångrar. Av en slump visade några vänner oss ett hus som var till salu, och trots att vi inte planerat att flytta föll vi pladask och bestämde oss för att testa. Jag känner ofta att det var huset som valde oss snarare än tvärtom.

Framåt eftermiddagen är det dags för Amalie att åka tillbaka till London och jag tar en tupplur på terrassen i det sköna vädret.

Fortfarande relativt mätta efter den sena lunchen gör vi i ordning en lätt middag med te och rågbrödsmackor som vi äter i soffan framför senaste avsnittet av favoritserien Peaky Blinders.

Till Toppen