Till SvD.se
SvD Perfect Guide

"Det finns likheter mellan barn och diamanter"

Fyrabarnsmamman Johanna Pietsch är vd för svenska smyckesmärket Engelbert.
Fyrabarnsmamman Johanna Pietsch är vd för svenska smyckesmärket Engelbert. Foto: Foto: Jimmy Hansen

Johanna Pietsch, vd för smyckesmärket Engelbert, om högrevsmiddagar, joggingrundor och besök på närakuten.

Text: Hugo Rehnberg - 22 april 2016
Annons

Fredag eftermiddag. Jag lämnar Engelberts kontor halvspringande. Jag har fyra barn, äldsta är nio år och minsta är ett. Jag och min man brukar hämta två var.

Jag svänger snabbt förbi Nathalie Schuterman som är en ny återförsäljare för Engelberts smycken. På vägen till skolan betar jag av de sista mailen med mobilen. Härliga Waldorfskolan i Bromma har mobilförbud på hela området så när jag kliver in genom porten gömmer jag den i fickan och försöker se ut som det regnar.

Slås alltid av harmonin som råder på skolan och tar glatt med mig både barn och nya konstverk hem. Vi handlar högrev och annat gott på Garpes Livs som är en nyfunnen skatt. Framför allt charken.

Hemma i Gamla Råsundavillan infinner sig inte helgen riktigt ännu. Varvar mellanmål och pyssel med att mailbomba kontoret tills det stänger och ger inte upp förrän alla bränder är släckta.

Min man kommer hem med resten av barnaskaran och grönsaker från Stockholms Matmarknad. Han tillagar kvällens högrev medan vi håller honom sällskap i köket. Efter middagen gör vi en brasa och äter Järna Glass eftersom det är min mans skötebarn. Vi hänger framför öppna spisen tills barnen blir trötta. Eftersom jag varken dricker alkohol eller tittar på tv slutar kvällen ganska tidigt även för mig.

Annons
Annons

På lördag morgon hämtar jag tidningen i sällskap med vår franska bulldog Morris. Jag röjer upp i köket och dukar fram frukost. Vi har också ett bageri, Bakery & Spice, så det blir levainbröd, dansk råg och croissanter på frukostbordet. Just nu har vi dille på att göra smoothie med mango, jordgubbar, blåbär och mynta.

Med lite möda får vi in alla i bilen. Vi åker förbi bageriet och hämtar världens godaste kanelbullar och plockar även upp en kaffe från Kaffeverket innan vi fortsätter till våra vänner i Mariefred. Jag tar en promenad runt sjön och bastar. Älskar att vara ute i naturen.

Innan vi åker hem stämmer jag av hur dagen varit i smyckesbutiken på Birger Jarlsgatan och gläds åt att försäljningen av lite större diamanter kommit igång. Förutom barn är diamanter min stora specialitet. Jag kan konstatera att det finns vissa likheter mellan de båda, det är först när man får egna som man förstår poängen. Jag får ofta frågan hur jag orkar med mitt arbete och fyra barn. Det handlar om passion och att prioritera. Att inte sätta sig själv i främsta rummet utan vara glad att få vara med på resan.

Jag får ofta frågan hur jag orkar med mitt arbete och fyra barn. Det handlar om passion och att prioritera.

På söndag morgon tar jag efter en kort löprunda runt Råstasjön medan familjen sover. Det är tidiga söndagsmorgnar man får mest payback av att inte dricka alkohol. Efter frukost spelar tjejerna tennis i Råstaparkhallen och jag håller dem sällskap.

Åker gärna till Artipelag på helgen men idag är det fotboll, något som ligger min man varmt om hjärtat. Jag tar barnen till Överjärva Gård nära Ulriksdal där de får rida, äta pannkakor och dricka varm choklad.

På vägen hem ramlar minstingen och får ett hack i bakhuvudet så jag svänger förbi närakuten och låter sy två stygn.

Middag äter vi tillsammans med vänner och deras barn hemma hos oss. Biff Rydberg är en favorit, stora klyftor av allt ska det vara. Efter att barnen somnat i min famn kliver jag upp och planerar arbetsveckan, för att ligga steget före.

Annons