Johannes Bah Kuhnke är aktuell i Macbeth som har premiär på Maximteatern den 19 oktober.
Johannes Bah Kuhnke är aktuell i Macbeth som har premiär på Maximteatern den 19 oktober. Foto: Marica Rosengård
Min Helg

”Det är fullt röj från sekunden vi vaknar”

Skådespelaren Johannes Bah Kuhnke om familjebestyr, museibesök och klassiska konditorier.

Fredagen inleds med att jag hämtar barnen på dagis. Inser på vägen hem att jag har glömt att handla så det blir en tvärnit utanför Ica i Nacka där jag köper ingredienser till de fredagstacos som barnen kräver. Bekvämt nog äter barnen samma sak som jag. Eller, egentligen är det nog tvärtom. Min fru som är vegetarian steker på något eget.

Annons

Vi hinner precis äta frukost hemma vid köksbordet innan det är dags att sätta sig i bilen.

Efter maten poppar vi popcorn och ser en film ihop. Att försöka hitta en film som passar alla – en 4,5-åring, en 12-åring och oss vuxna – är dessvärre ett uppdrag som ofta visar sig omöjligt. Jag sitter med i The European Film Academy, Europas motsvarighet till Oscarsgalan, så på mitt bord ligger alltid en diger filmlista att titta igenom. Det är ofta bra filmer från Europas alla hörn, men inte riktigt det våra barn gillar… När de somnat ser vi The Lobster av Yorgos Lanthimos.

På lördag är det fullt röj från sekunden vi vaknar. Vi hinner precis äta frukost hemma vid köksbordet innan det är dags att sätta sig i bilen. Resten av dagen kör vi omkring mellan tennisträningar, dansträningar, handbollsmatcher och fotbollsmatcher. Barnen har så sjukt många aktiviteter. Det är intensivt, men jag är medveten om att vi är lyckligt lottade som har tid och möjlighet att låta barnen välja och vraka fritt. Medan en av ungarna går på konstkurs i stan passar jag på att besöka Östasiatiska museet. Det är fantastiskt att bara kunna slinka in nu när det är gratis. När jag växte upp tog min pappa, som själv var konstnär, ofta med mig på muséer.

Vi äter hemma och just nu är det oftast jag som står i köket. Jag tycker mycket om att laga mat men dessvärre finns det inte alltid tid. På helgen handlar det mest om att få ihop något som barnen gillar och blir mätta av, så det blir makaroner och köttbullar.

Det är mycket att göra, och jag försöker att inte somna redan vid Bolibompa.

Lördag kväll liknar fredag kväll. Min fru och jag hittar tyvärr inte tid att gå ut själva särskilt ofta. Senast var väl för ett halvår sedan då vi såg artisten Stormzy på Slakthuset. Innan åt vi på kinesiska Peony, en fantastisk sylta som ger mycket mat för pengarna.

Stiger upp tidigt på söndag morgon. Just nu är söndagar knappast till för vila utan en av veckans mest jobbtunga dagar. Jag tar mig till Maximteatern där vi repeterar Macbeth. Teatern ligger på Östermalm vilket är lite av en ny stadsdel för mig. Det ger mig möjlighet att upptäcka nya lunchrestauranger och bra caféer. Kan inte påstå att jag hittat någon enskild favorit, men besöker gärna klassiska Tösse som har legat på samma adress sedan 1920.

På eftermiddagen går vi en långpromenad i Nackareservatet. En skön andningspaus innan det är dags för den obligatoriska helgstädningen, lakanstvätten och skrubbandet av alla barn som ska till skolan igen dagen därpå. Det är mycket att göra, och jag försöker att inte somna redan vid Bolibompa. På måndag lägger sig lugnet, för då är det ”söndag” för oss skådespelare.

Till Toppen