Jesper Börjesson är journalist och programledare för Nyhetsmorgon i Tv4.
Jesper Börjesson är journalist och programledare för Nyhetsmorgon i Tv4.
Min helg

"Det är en ynnest att få träffa intressanta människor"

Programledaren Jesper Börjesson lagar fisktacos, lyssnar på Bowie och cyklar runt på Lidingö under helgen.

Fredag eftermiddag och när jag rullar ut ur Tv4-garaget på min cykel är det tio minusgrader. Det där första djupa och kalla andetaget är fantastiskt. Jag älskar att cykla och gör det året runt. Varje gång jag blir omkörd av en full buss tänker jag på hur mycket skönare det är att sitta på cykelsadeln än i ett trångt bussäte.

Annons

På väg hem till Lidingö tänker jag på Nyhetsmorgon lördag. Vi har ett kanonprogram framför oss. Jag cyklar inom Lidingö centrum och stannar till på Papilles, öns bästa ostaffär, och köper lite fransk bondost och gruyère. Funkar alltid.

Jag älskar fredagskvällar. Det är veckans höjdpunkt att få sitta med min fru och våra två barn i köket och bara vara, prata om veckan, laga mat och lyssna på musik.
Vi ska äta fisktacos med hemgjord guacamole och mangosalsa. Till det serveras kall Boston Lager.

Jason Isbells fantastiska platta Something more than free spelas jämt hemma för tillfället. Jag är en hopplös musikälskare. I riktigt bra musik finns allt. Kärlek, glädje, sorg, längtan, samhällsengagemang och verklighetsflykt. Oslagbart!

Jason Isbells fantastiska platta Something more than free spelas jämt hemma för tillfället. Jag är en hopplös musikälskare.

På lördag ringer klockan strax före klockan 05.00. Eftersom jag är både trög och sömning vid den tiden så måste jag förbereda så mycket jag kan kvällen innan. Därför ligger allt prydligt framlagt – kläder, klocka, ring, skor och jacka. Annars hade jag rumlat runt som en packad elefant i huset och väckt alla på jakt efter mina saker.

Jag älskar mitt jobb. Det är en ynnest att få träffa intressanta människor varje helg. Det coola med att jobba på en redaktion är att den alltid är bemannad. Alltid liv och rörelse och något på gång. Vid extraordinära tillfällen, som efter terrordåden i Paris, går det riktigt att ta på intensiteten.

Morgonen efter Paris sände direktsändning sex och en halv timme. När jag kom ut från studion grät jag, dels för att händelserna var helt fruktansvärda men också för att alla känslor liksom satt utanpå kroppen. Det var en urladdning.

Morgonens program går bra och jag är hemma strax efter 12 så jag kan äta lunch med familjen. Efter det åker äldsta sonen och jag tunnelbana in till stan för ett besök i hans favoritaffär Brädkultur på Norrlandsgatan. Är du skatefrälst som min son är det paradiset.

Efter det åker äldsta sonen och jag tunnelbana in till stan för ett besök i hans favoritaffär Brädkultur på Norrlandsgatan.

När vi kommer hem och in i värmen igen slår jag mig ner i soffan med en kopp kaffe och mina favoritmagasin – tidningen Vi, Sonic, Uncut och Mojo. Spelar David Bowies skrämmande vackra Lazarus: "By the time I got to New York. I was living like a king. There I used up all my money". Drabbas av omedelbar längtan till New York, men snart är vi där igen.
Kvällen tillbringas hemma hos goda vänner.

Redan söndag och på schemat står kalas, träningar och söndagsmiddag hos mamma och pappa.De bjuder på kyckling med hemgjord pesto och till efterrätt blir det allas favorit, hembakad morotskaka.

För några år sedan flyttade mamma och pappa hit från Skåne och det är en sådan lyx att ha dem nära och kunna träffas så här.
Innan min fru och jag släcker lampan tittar vi på ett par avsnitt av den skrämmande och viktiga dokumentärserien Making a murderer.

Till Toppen