Simon Sköld är professionell MMA-utövare och aktuell med ett samarbete med Dove Men om normer kring mäns utseende.
Simon Sköld är professionell MMA-utövare och aktuell med ett samarbete med Dove Men om normer kring mäns utseende. Foto: Eero Hannukainen
Min helg

”Det är en utmaning att få familjepusslet att gå ihop”

Kampsportaren Simon Sköld om helgens träningsrutiner, mysiga grillkvällar och hur man får barnen att städa köket.

Klockan är fyra på fredag eftermiddag och jag är precis klar med dagens träningspass på Nacka Dojo. Tränar ofta tidigt på fredagar för att hinna hem till familjen.

Annons

Varannan vecka har jag och min sambo Camilla – förutom vår nyfödda dotter Polly – även Camillas tre barn Meja, Wille och Charlie hos oss. I veckan har Wille och Charlie varit i Fjällbacka och hälsat på sin mormor och på vägen hem hämtar jag dem på Bromma Flygplats.

Efter en intensiv vecka med en liten bebis och mycket jobb är det skönt att komma hem, laga en enkel middag och bara umgås. Camilla, Polly och äldsta dottern Meja är redan hemma när vi kommer in genom dörren.

Himlen har spruckit upp efter en regnig dag och vi bestämmer oss för att skippa alternativen tacos och pizza och tända grillen istället. Slänger på lite kyckling som Camilla marinerat och fixar sötpotatis och sallad som tillbehör.

Med två vuxna och barn i åldrarna mellan elva veckor och tolv år är det en utmaning att hitta en film alla vill se. Personligen klarar jag inte av skräckfilmer, som Meja och Camilla älskar, så vi möts någonstans i mitten. Vi enas om superhjältefilmen The Avengers, en favorit.

Charlie blir trött och vi pausar filmen för att stoppa om honom. Det blir en tidig kväll som avrundas med lite läsning i sängen.

Polly väcker oss klockan halv sju på lördag morgon. De större barnen får sova tills de vaknar och trillar ner en efter en mellan åtta och nio. Vi äter frukost och kollar på tv innan Camillas taxi kommer. Hon ska vara med i Nyhetsmorgon och Polly och jag ska på min gudson Elias ettårskalas.

Det är svårt att fatta hur mycket grejer man måste ha med sig när man åker iväg med en bebis. Packar och dubbelkollar att jag verkligen fått med allt innan vi säger hejdå till de äldre barnen, som är glada att få några timmar för sig själva.

På eftermiddagen bestämmer sig Wille och Meja för att laga pasta carbonara till middag. En dag i veckan är de ansvariga för matlagningen och att köket är rent och snyggt efteråt. För oss är det viktigt att tidigt lära barnen att maten inte trollas fram på bordet på något magiskt sätt och att rummen inte städar sig själva.

För oss är det viktigt att tidigt lära barnen att maten inte trollas fram på bordet på något magiskt sätt och att rummen inte städar sig själva.

Charlie är för liten för att hantera vassa knivar men ränner omkring och assisterar bäst han kan.

Efter middagen plockar vi fram snacks och godis. De stora barnen hänger på sina rum på övervåningen medan vi andra myser framför filmen Big Momma’s House.

Vid tiotiden går vi och lägger oss. Polly sover bra fram till klockan två, då är det dags för flaskan. Eftersom Camilla inte ammar är det lätt att dela upp nattpassen – vi tar helt enkelt varannan natt. Det är en utmaning att få familjepusslet att gå ihop, men vi försöker göra lika mycket var.

På söndag morgon sover jag ut. Eftersom jag tog nattpasset är Camilla uppe med Polly. När jag vaknar sätter jag på mig träningskläderna och kör ett pass innan lunch.

Framåt eftermiddagen får vi gäster, mina föräldrar Anette och Christer och Pollys gudföräldrar Mia och Mikael Törnblom. På kvällen grillar vi tillsammans och sitter kvar och pratar tills tiotiden då gästerna beger sig hemåt.

Pillar lite med iPaden innan jag somnar efter en mysig helg.

Till Toppen