Niklas Belenius driver galleriet Belenius/Nordenhake tillsammans med kollegan Erik Nordenhake.
Niklas Belenius driver galleriet Belenius/Nordenhake tillsammans med kollegan Erik Nordenhake.
Min helg

”Barnen målar som amerikanska expressionister”

Galleristen Niklas Belenius om löpträning, barnkonst och konsten att mjuka upp en stel stämning.

Som konstgallerist börjar min helg egentligen först på måndagen, eftersom jag jobbar på lördagar och söndagar. Just den här fredagen är min partner Erik Nordenhake i Uppsala och levererar ett verk av Ilja Kari-lampi. Jag är alltså ensam i galleriet när konstnären Linnea Sjöberg kommer förbi för att planera sin nästa utställning. Vi har ett långt samtal om konstteori och filosofi – eller som Linnea kallar det: ”hänger lite”.

Annons

Efter en stund kikar min kompis, komikern Aron Flam in. Han ger mig en massa underliga komplimanger – eller som Linnea kallar det: ”sexuella trakasserier”. Stämningen blir snabbt stel.

Min lösning blir att bjuda båda på middag på restaurangen Carousel som ligger runt hörnet. Tänker att deras underbara steak minute med bea ska få Linnea och Aron att tina upp. Det fungerar.

Rundar av kvällen med en drink hos en kompis ute på Djurgården innan jag går hem.

Lördagen inleds med löpning. Jag ska springa Göteborgsvarvet i maj och har en bit kvar till toppformen, även om målsättningen bara är att gå i mål. Tillsammans med en kompis springer jag långa djurgårdsrundan i femminuterstempo.

Galleriet öppnar vid tolv och så fort jag låst upp trillar det in människor. En av de stora fördelarna med mitt yrke är att få träffa en massa spännande typer. Den här eftermiddagen ägnar jag lång tid åt att för- klara konstnären Evan Ross för en svensk kulturentreprenör. Från konsten glider vi över till att prata om livet: matlagning, yoga, meditation. Samtalet slutar med att han köper tre tavlor av mig: två Linnea Sjöberg och en Sara Wallgren.

En av de stora fördelarna med mitt yrke är att få träffa en massa spännande typer.

Framåt kvällen känner jag mig utpumpad och bestämmer mig för att åka till landet. I huset på Älgö tänder jag en brasa och hänger med mina katter Solo och Rothko, en bengalkatt och en Maine coon. Avslutar kvällen med några avsnitt av tv-serien Shameless. Den är jättebra.

På söndagen är det familjedag på galleriet. Beteendevetaren Peder Burenstam Linder och jag försöker väcka konstintresset hos barn. Ungarna är allt mellan tre och tio år och när Peder pratar om hur konst kan hjälpa dem att bli bättre på problemlösning ser de lite förvirrade ut, men föräldrarna verkar nöjda. Hela galleriet är inplastat och vi har spänt upp en massa dukar där ungarna får gå loss med olja och akryl. Det är högljutt och en aning svårhanterligt men flera av verken blir riktigt fina – de ser ut att vara gjorda av vilken abstrakt amerikansk expressionist som helst.

Tar en snabb löptur innan det är dags för söndagsmiddag hemma hos mig. Det kommer över en massa kompisar och vi hjälps med att laga helstekt kyckling med hasselbackspotatis och en stor grönsallad med avokado.

Efter att vännerna gått hem försöker jag meditera en stund för att hitta lugnet. Det behövs. När jag lägger huvudet på kudden är jag laddad för min riktiga helg, som alltså börjar morgonen därpå. Då ska jag ut och fiska.

Till Toppen