Marcus Samuelsson är aktuell med nya krogen Tap Room på Kungsholmen.
Marcus Samuelsson är aktuell med nya krogen Tap Room på Kungsholmen. Foto: Staffan Johansson.
Min helg

”Barmat är nästa stora trend”

Stjärnkocken Marcus Samuelsson kokar västkustkräftor, spelar in tv-program och kollar fotboll under helgen.

Fredag eftermiddag. Harlem, New York. Avslutar arbetsdagen på en av mina restauranger – Streetbird. Vi har haft en temavecka med musik och gästats av artister som Ice Cube och Linda Pira – och självklart lagat massor med kyckling.

Annons

Om några timmar ska jag flyga till Göteborg tillsammans med Emeril Lagasse, en känd amerikansk kock som har ett nytt tv-program för Amazon. Idén är att han tillsammans med andra kockar åker till olika destinationer världen över för att utforska den lokala matkulturen. Emeril har valt mig som en av de medverkande och vi ska därför till Sverige. Vanligtvis är jag är i Stockholm ungefär varannan månad och i Göteborg så ofta det bara går.

Har man inte testat västkustkräftor rekommenderar jag det starkt. Får en bra fångst och kokar och äter de nyfångade kräftorna direkt på båten.

Landar på Landvetter lördag morgon och sätter oss i bilen med sikte på Smögen. Vi ska fiska kräftor. Har man inte testat västkustkräftor rekommenderar jag det starkt. Får en bra fångst och kokar och äter de nyfångade kräftorna direkt på båten. De smakar fantastiskt. Efter en härlig dag på havet vänder vi tillbaka till Göteborg och hoppar på flyget till Stockholm.

Vår nya bar, Tap Room, öppnar snart på Kungsholmen. Man kan förklara det som en förlängning av Kitchen & Table, som är vår andra restaurang i samma byggnad. Skillnaden är att Tap Rooms meny är fokuserad på barmat.

Trodde starkt på ”street food” innan det blev gigantiskt för några år sedan, och jag är övertygad om att barmat är nästa stora trend. I USA har konceptet redan exploderat och det sprider sig över världen.

Trodde starkt på ”street food” innan det blev gigantiskt för några år sedan, och jag är övertygad om att barmat är nästa stora trend.

På Tap Room går vi igenom menyn. Tastings, som det kallas, är alltid en intensiv process. Det är så mycket som ska sitta innan öppning och vi har en bit kvar. Efter att ha provat en mängd olika alternativ kommer vi till slut överens.

Går upp tidigt på söndag morgon för att fortsätta filma. På dagens agenda står en lektion i rökning med Niklas Ekstedt. Vi röker renhjärta som smakar otroligt gott. Niklas driver egna restaurangen Ekstedt som specialiserar sig på analog matlagning. Förutom rökeri tillagar de även maten i eldgrop, vedugn, stenåldersmicro och vedspis. Matlagning utan elektricitet, helt enkelt.

När vi är klara promenerar vi ner till Sturehof för en långlunch. Beställer en buffé med lite gott och blandat av fisk och skaldjur, sedan äter vi i lugn och ro medan vi tittar på folk.

Senare går jag tillbaka till Clarion Hotel Sign och följer fotbollen på tv medan jag duschar och gör mig iordning. Arsenal spelar och matchen slutar oavgjort.

Återvänder en sväng till Tap Room för att gå igenom fler detaljer. Öppning närmar sig snabbt och lokalen är till stor del en byggarbetsplats fortfarande. Kollar över dryckeslistan och diskuterar menyn ytterligare en gång innan vi känner oss nöjda.

Går och lägger mig efter en hektisk men rolig helg. Frölunda Indians vann SM-guld och jag har ätit – och lagat – massor av god mat. Imorgon ska vi upp tidigt för att åka tillbaka till Göteborg. Då är det dags för mer inspelning och matlagning. Denna gång på Saluhallen där Emeril och jag ska utforska fler västkustdelikatesser.

Till Toppen