Supermäklaren Fredrik Eklund är aktuell med sin första föreläsningsshow, "Exklusiv Fredrik Eklund", på Stockholm Waterfront Congress den 19 september.
Supermäklaren Fredrik Eklund är aktuell med sin första föreläsningsshow, "Exklusiv Fredrik Eklund", på Stockholm Waterfront Congress den 19 september. Foto: Paul Seibert
Min Helg

”Att äga sin egen mark är en speciell känsla”

Mäklaren, författaren och tv-personligheten Fredrik Eklund om en lugn helg på lantstället i Connecticut.

Avrundar en hektisk fredag med att träffa en byggherre i New York. Han ligger bakom det största projekt som någonsin byggts i Brooklyn. Det är vårt tredje möte och jag hoppas verkligen på att få projektet.

Annons

Min chaufför väntar utanför Manhattan-kontoret för att köra mig till lantstället i Roxbury, Connecticut. Möts av min man Derek och hans fina föräldrar som redan tänt grillen. Våra två dvärgtaxar springer omkring, de älskar att vara på landet. I 13 år har jag bott i betongdjungeln New York och under den tiden har jag saknat landsbygden och att andas frisk luft.

Tänker att allt detta är mitt. Min sjö, mina fält och mina skogar.

Vaknar halv sju på lördag morgon. Solen är på väg upp och jag tar en promenad med hundarna. Går ner mot sjön och tittar ut över ägorna, till huset hör nästan tre hektar. Tänker att allt detta är mitt. Min sjö, mina fält och mina skogar. Det är en speciell känsla att äga sin egen mark. Husköpet var nog ett resultat av att jag blivit äldre. Och att vara borta från Sverige och familjen där hemma.

Vi dricker vinet med is, det är hett ute och jag vill ha mitt rosévin riktigt kallt.

Några minuter bort ligger restaurangen Mamie’s. De har en liten uteservering med några få bord där vi sätter oss och beställer mat. Eftersom de inte serverar vin har jag tagit med en flaska rosé. Vi dricker vinet med is, trots att vissa har synpunkter på det. Men det är hett ute och jag vill ha mitt rosévin riktigt kallt. Efter middagen beställer vi min favorit – deras sanslöst goda ”carrot cake”.

När vi vaknar på söndag morgon är det tyst. I vår 100 kvadratmeter stora ”master suite” har jag ett kontor med fönster som vetter mot grönskan utanför. Det är mitt favoritrum och efter frukost sitter jag framför datorn i några timmar.

Åker till den lokala marknaden och köper färska råvaror från traktens gårdar. Hemma igen tänder jag grillen i utomhusköket och lägger på kyckling som vi äter med guacamole och olika salsasåser. Jag ville bli kock som barn och älskar fortfarande att stå i köket.

Klockan fyra kommer chauffören och kör oss tillbaka till stan.

Efter lunch mediterar jag en stund och går sedan igenom min kommande föreläsning. I min bok Sälj fokuserade jag mycket på arbetsprocessen, men föreläsningen är tänkt att vara mer personlig. Jag vill gå djupare och i dag gör jag en del reflektioner kring min uppväxt och mitt high school-år i Minnesota. Funderar på vad som får ett barn att lämna familjen och bege sig långt bort.

Klockan fyra kommer chauffören och kör oss tillbaka till stan. Det är den elfte september och i år har det gått 15 år sedan terroristattacken. Jag bodde inte här då men tragedin har präglat staden och dess invånare – och indirekt även mig.

När vi närmar oss Washington Bridge måste vi stanna och kliva ur bilen. Ovanför Manhattans skyline pågår en helt otrolig solnedgång. Himlen brinner i rött och rosa och ovanför platsen där tornen en gång stod bildar molnen formen av en ängel som sträcker ut sina vingar. Jag pekar ut ängeln för Derek och vi försöker fånga den på bild.

Lätt omtumlade åker vi vidare mot våningen i Tribecca. Beställer massor av härlig curry och tikka masala till middag och avslutar helgen framför favoritfilmen The Talented Mr Ripley.

Till Toppen