Annons
X
Annons
X

Min guru, ”min Gud” var pedofil

Att följa en andlig ledare, och vara en del av en religiös gemenskap, kan ge mycken styrka. Men om ledaren är blind går man förstås själv vilse. Conny Larsson har varit lärjunge till två ”falska profeter”: – Jag är inte förvånad. Sådana som jag, som blivit tilltufsad från början, hamnar ofta i händerna på någon som utnyttjar en.

Förut var jag ett ting. Bara någon log mot mig var jag beredd att göra vad som helst. Först nu har jag blivit Någon, säger Conny Larsson, som under större delen av sitt vuxna liv varit språkrör för guruer – andliga ledare – som med tiden inte visat sig hålla måttet. I dag är Conny Larsson författare och meditationslärare på Cypern.
Förut var jag ett ting. Bara någon log mot mig var jag beredd att göra vad som helst. Först nu har jag blivit Någon, säger Conny Larsson, som under större delen av sitt vuxna liv varit språkrör för guruer – andliga ledare – som med tiden inte visat sig hålla måttet. I dag är Conny Larsson författare och meditationslärare på Cypern.

Första intrycket: ”Herregud, det där är ju en fjolla”. Den mytomspunne gurun Sai Baba hade just dykt upp i tempelporten, och gjorde sig redo för den dagliga rundvandringen bland sin mångtusenfaldiga skara av hängivna i sydindiska Puttaparthi. Conny Larsson såg hur den man, som själv påstod sig förkroppsliga alla gudar som mänskligheten dyrkat, rättade till sitt afrohår och nöp i sin orangefärgade fotsidiga klädnad.
Ett frö av tvivel såddes genast hos Conny. Men det sjönk snabbt in i skuggorna av den kollektiva entusiasm han drogs med i. Och han hade ju tagit sig hit därför att han trodde denna ”gud” var hans räddning. Helt nyligen hade Conny stått på självmordets brant. Just i det ögonblicket hade han fått en uppmaning att söka upp Sai Baba.
Och när Sai Baba sedan riktade sin personliga uppmärksamhet på Conny var han såld. I 20 år framöver skulle Conny Larsson, före detta skådespelare, clown och affärsman, komma att vara Sai Babas hängivna lärjunge och svenska språkrör.
Men för fem år sedan tog han officiellt avstånd. Både i öppna brev och i dokumentärer, gjorda av dansk och brittisk tv, har Conny Larsson anklagat Sai Baba för att vara en bluffmakare och pedofil, med förkärlek för pojkar i förpuberteten. Nu har han kommit ut med en avslöjande bok: Bakom clownens mask – Sanningar, sekter och sex (Debutantförlaget).
– Jag har varit så arg på mig själv. Inte bara för att jag stannade kvar så länge i Sai Babas rörelse, trots att jag hela tiden någonstans visste att detta inte är helt sant, utan än mer därför att jag dragit in en massa andra människor i de troendes skara.
Conny Larsson suckar. Innan han blev Sai Babas förtrogne ägnade han tio år åt att sprida ”Beatlesgurun” Maharishi Mahesh Yogis mission, TM-rörelsen. Först nu, 57 år gammal, har han blivit sig själv, säger han. Å andra sidan är han inte förvånad att just han tvingades vandra en så lång väg innan han ”kom hem”.
– Sådana som jag, som blivit tilltufsade från början, hamnar alltid förr eller senare i händerna på någon som utnyttjar en.

Fast Conny Larsson vill inte framställa sig själv som ett viljelöst ”sektoffer”. Han fick ju något, både från Maharishi och från Sai Baba, som han var i behov av, och det var han, tillsammans med tusentals andra hängivna, som skapade deras karisma och ledarskap.
– Jag skruvade i glödlampan åt Sai Baba. Hade inte jag, och många med mig, gjort detta, hade han aldrig lyst så som han gjorde.
Nej, vad han menar är att han allt sedan barndomen varit en människa som levt i ett skräckscenario, ofta plågad av ångest, mardrömmar och fobier. Han längtade intensivt efter någon eller något som kunde befria honom från detta. Sökte ljus och renhet.
Därför kunde första bästa människa som ingav honom ett hopp – en skolfröken, en teaterdirektör – göra vad de ville med honom. Han hade väldigt vaga gränser. Kände knappt någon integritet. Det kunde räcka med att någon log mot honom och var vänlig så gav han sig hän.
– Jag var ett ting. Nu har jag äntligen blivit Någon.

Det är först på senare år som Conny Larsson förstått sin personlighet. Han har alltid vetat att barndomen var olycklig. Ända fram till tio års ålder var Conny ett stumt barn, som bara log åt alla. Pappa drack för mycket, misshandlade mamma (fast detta doldes väl utåt) och försvann ganska tidigt från familjen. Inte heller hans mamma gick att lita på. Men den mörka hemligheten bakom hans starka rädsla för kappor som prasslade, och fobin för all mat som på något sätt var sliskig, har bara nyligen kommit fram i medvetandets ljus.
Många gånger har Conny Larsson försökt komma åt det trauma som han förknippade med ”prasselkappan”. Men det har alltid tagit stopp. Rädslan blev för stark.
Hos en läkare i Göteborg fick han dock ett genombrott. Plötsligt började han minnas vad som skett på fredagskvällarna, då pappa drack och mamma var borta hos en släkting. Pappa söp då inte ensam. Han hade sällskap av en granne, en supbroder. En man som ägde en kappa som prasslade då man rörde vid den.

Annons
X

När pappa druckit sig redlös ville denna granne ”leka” med Conny. Conny försökte gömma sig, ibland i hallen, där ytterkläderna hängde. Men grannen hittade alltid honom, och ville att han skulle följa med in på toaletten …
– Jag har sedan jag förstått detta frågat mig: Hur var pappa funtad, som kunde sälja mig för en hela brännvin?
Ett annat viktigt barndomsminne: En tjej har dragit med Conny ut på isen. Plötsligt ramlar Conny ned i en vak. Han sjunker, är på väg att drunkna. Men i stället för att bli rädd känner Conny en oerhörd frid och tycker sig vara uppfylld av ett varmt ljus.
– Det är någon av den upplevelsen jag försökt komma tillbaka till genom mitt sökande.
Det första som ingav honom det hoppet var Maharishi Mahesh Yogi. Conny Larsson deltog i en kurs, under yogins personliga ledning, utanför Malmö. I den meditation som lärdes ut återfördes Conny till det ljuvliga drunkningstillståndet. Det räckte för att få honom att lämna Malmö stadsteater. I stället for han till Rishikesh, och blev sedan lärare i transcendental meditation på heltid.
Det fanns något gott med de tio åren inom TM. Han lärde sig att meditera, och det har sedan dess varit hans livselixir, säger Conny. Men han kan i dag ångra att han inte hoppade av från TM-rörelsen i tidigare skede: Han såg ju hur Maharishin vältrade sig i lyx. Och till slut förstod han också att denne ”upphöjde”, som officiellt levde i celibat, hade sex med unga kvinnliga lärjungar i stort sett varje natt.
På ett liknande sätt valde Conny Larsson att blunda för det han såg hos Sai Baba. Redan första mötet borde ha avskräckt honom. Conny blev inbjuden till Sai Babas innersta rum, till en privat audiens. Det var förstås en stor ära. Men väl där inne blev han ombedd att dra ner byxorna. Gurun smörjde in olja kring och på Connys könsdelar och pillade honom i stjärthålet.

Kändes det som ett övergrepp?
– Nej, men jag blev förvånad.
Conny Larsson är bisexuell, så för honom var inte upplevelsen obekant. Men han hade förväntat sig något annat av en man som sade sig vara Gud inkarnerad. Därför frågade han en annan lärjunge om detta. Sai Baba gör så ibland, fick Conny veta. Syftet är att höja den inre andliga kraften, kallad kundalini, hos den utvalde.
– Jag visste inte vad jag skulle tro. Men tvivlen ökade vid andra tillfällen då jag blev inbjuden, och han sög av mig, och ville bli avsugen själv. Sedan insåg jag också att han utsatte de unga pojkarna som bodde i hans ashram för samma slags ”behandling”.

Med tiden förstod han också att Sai Babas magi var en bluff. Den ”heliga askan”, vibuhti, som guden då och då brukade skaka fram ur tomma luften och strö över sina häpna hängivna visade sig vara små kulor av bränd kodynga, som tillverkades på ashramet. Fram till det rätta ögonblicket hade han skickligt dolt kulorna i sina vida ärmar. På ett liknande sätt gjorde han med smycken och klockor som han ”trollade” fram. Gömde dem i klädnaden – eller bakom en kudde om han satt ner.
– Klockorna var piratkopior av kända märken, och smyckena var också krimskrams, trots att han påstod att de var äkta. När jag frågade honom varför en kedja jag fått börjat rosta sa gubbjäveln att det var ondskan som frammanat denna förändring.
Samtidigt var mycket fantastiskt kring Sai Baba. På riktigt. Sammanhållningen bland de hängivna var enorm, och ur den växte en stark kraft, som även Conny fick del av.
– Min energi var oändlig.
Tjänandet var centralt i Sai Babas lära, och besökarna på hans ashram fick hjälpa till med allt möjligt: städa, laga mat, arbeta med skörden på risfälten. Det mesta gjordes med stor glädje.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Sverige startade Conny på Sai Babas order behandlingshemmet Kärnan för unga manliga missbrukare och kriminella. Hemmet byggde på Sai Babas principer: sanning, rättfärdighet, kärlek, frid och icke-våld. Meditation ingick i behandlingen, och kosten var strikt vegetarisk. Resultaten var mycket goda.
  Conny Larsson tog med många av klienterna, samt behandlare och andra svenskar, till Sai Baba. Inte ens när det kom fram att några av hans unga klienter blivit utsatta för Sai Babas intima ”behandling”, brakade den tro som bar Conny genom tvivlen. Vändpunkten kom när en av pojkarna direkt konfronterade honom och sa: ”Du är ju vår terapeut. Du måste stoppa det här.”
  – Först då vaknade jag ordentligt. Först då slutade jag med mina resor, och tog offentligt avstånd.
  Varför tog det så lång tid?
  En anledning är att man så gärna vill tro att den inre smärtan ska ge vika genom att följa någon, säger Conny Larsson.
  – I trons värld slutar man att lyssna på sitt inre. Man tänker att tvivlen måste bero på något fel hos en själv.
  Och redan som barn, då pappa slog mamma inom hemmets väggar, lärde sig Conny att man kan leva med två sanningar. En inåt och en utåt. Det var också i den åldern som han överlät åt någon annan att bestämma vad som är rätt och fel.
  – Genom min bok hoppas jag kunna väcka människor, få dem att fundera över sina liv och vem som förklarar vad de ska tänka. Sektmentaliteten finns ju inte bara inom religiösa grupper, utan i lika hög grad inom familjer, politiska partier och företag.

  Annons
  Annons
  X

  Förut var jag ett ting. Bara någon log mot mig var jag beredd att göra vad som helst. Först nu har jag blivit Någon, säger Conny Larsson, som under större delen av sitt vuxna liv varit språkrör för guruer – andliga ledare – som med tiden inte visat sig hålla måttet. I dag är Conny Larsson författare och meditationslärare på Cypern.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X