Min guru, ”min Gud” var pedofil

Att följa en andlig ledare, och vara en del av en religiös gemenskap, kan ge mycken styrka. Men om ledaren är blind går man förstås själv vilse. Conny Larsson har varit lärjunge till två ”falska profeter”: – Jag är inte förvånad. Sådana som jag, som blivit tilltufsad från början, hamnar ofta i händerna på någon som utnyttjar en.

Publicerad
Förut var jag ett ting. Bara någon log mot mig var jag beredd att göra vad som helst. Först nu har jag blivit Någon, säger Conny Larsson, som under större delen av sitt vuxna liv varit språkrör för guruer – andliga ledare – som med tiden inte visat sig hålla måttet. I dag är Conny Larsson författare och meditationslärare på Cypern.

Förut var jag ett ting. Bara någon log mot mig var jag beredd att göra vad som helst. Först nu har jag blivit Någon, säger Conny Larsson, som under större delen av sitt vuxna liv varit språkrör för guruer – andliga ledare – som med tiden inte visat sig hålla måttet. I dag är Conny Larsson författare och meditationslärare på Cypern.

Annons

Första intrycket: ”Herregud, det där är ju en fjolla”. Den mytomspunne gurun Sai Baba hade just dykt upp i tempelporten, och gjorde sig redo för den dagliga rundvandringen bland sin mångtusenfaldiga skara av hängivna i sydindiska Puttaparthi. Conny Larsson såg hur den man, som själv påstod sig förkroppsliga alla gudar som mänskligheten dyrkat, rättade till sitt afrohår och nöp i sin orangefärgade fotsidiga klädnad.
Ett frö av tvivel såddes genast hos Conny. Men det sjönk snabbt in i skuggorna av den kollektiva entusiasm han drogs med i. Och han hade ju tagit sig hit därför att han trodde denna ”gud” var hans räddning. Helt nyligen hade Conny stått på självmordets brant. Just i det ögonblicket hade han fått en uppmaning att söka upp Sai Baba.
Och när Sai Baba sedan riktade sin personliga uppmärksamhet på Conny var han såld. I 20 år framöver skulle Conny Larsson, före detta skådespelare, clown och affärsman, komma att vara Sai Babas hängivna lärjunge och svenska språkrör.
Men för fem år sedan tog han officiellt avstånd. Både i öppna brev och i dokumentärer, gjorda av dansk och brittisk tv, har Conny Larsson anklagat Sai Baba för att vara en bluffmakare och pedofil, med förkärlek för pojkar i förpuberteten. Nu har han kommit ut med en avslöjande bok: Bakom clownens mask – Sanningar, sekter och sex (Debutantförlaget).
– Jag har varit så arg på mig själv. Inte bara för att jag stannade kvar så länge i Sai Babas rörelse, trots att jag hela tiden någonstans visste att detta inte är helt sant, utan än mer därför att jag dragit in en massa andra människor i de troendes skara.
Conny Larsson suckar. Innan han blev Sai Babas förtrogne ägnade han tio år åt att sprida ”Beatlesgurun” Maharishi Mahesh Yogis mission, TM-rörelsen. Först nu, 57 år gammal, har han blivit sig själv, säger han. Å andra sidan är han inte förvånad att just han tvingades vandra en så lång väg innan han ”kom hem”.
– Sådana som jag, som blivit tilltufsade från början, hamnar alltid förr eller senare i händerna på någon som utnyttjar en.

Fast Conny Larsson vill inte framställa sig själv som ett viljelöst ”sektoffer”. Han fick ju något, både från Maharishi och från Sai Baba, som han var i behov av, och det var han, tillsammans med tusentals andra hängivna, som skapade deras karisma och ledarskap.
– Jag skruvade i glödlampan åt Sai Baba. Hade inte jag, och många med mig, gjort detta, hade han aldrig lyst så som han gjorde.
Nej, vad han menar är att han allt sedan barndomen varit en människa som levt i ett skräckscenario, ofta plågad av ångest, mardrömmar och fobier. Han längtade intensivt efter någon eller något som kunde befria honom från detta. Sökte ljus och renhet.
Därför kunde första bästa människa som ingav honom ett hopp – en skolfröken, en teaterdirektör – göra vad de ville med honom. Han hade väldigt vaga gränser. Kände knappt någon integritet. Det kunde räcka med att någon log mot honom och var vänlig så gav han sig hän.
– Jag var ett ting. Nu har jag äntligen blivit Någon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons