Annons
X
Annons
X

”Min flickvän vill inte att jag sover med min son”

”Du hamnar mittemellan din flickväns och din sons behov”, svarar SvD:s psykolog Madeleine Gauffin, en tvivlande pappa med en åttaårig son som vill att de ska sova tillsammans. Alltså samma önskemål som flickvännen har. Hur ska han göra?

Psykologen svarar
Foto: Tomas Oneborg

Fråga psykologen

FRÅGA: Min son på 8 år vägrar sova ensam. Själv jag har inga problem med att sova bredvid min son hela natten. Det har jag gjort från den dag han föddes. Men min nya flickvän tycker att det är jobbigt att jag sover med min son. Hon säger att hon blir stressad och inte kan slappna av ordentligt, eftersom hon gillar att sova naken. Och hon kan inte göra det när min grabb är i rummet. Vi har försökt med olika lösningar, men förr eller senare så kommer problemet igen och hon tycker att det är jobbigt. Jag har även sovit i min sons rum hela natten, så att min flickvän ska kunna sova och orka upp morgonen. Trots det så blir det problem.

Min flickvän vill sova med mig på nätterna också. Hon tycker att det inte är normalt att vi sover i två olika rum. På sätt och vis förstår jag det, men min son vägrar sova ensam. Han säger att han är mörkrädd. Jag har testat med nattlampa men det funkar inte. Jag har även lagt mig bredvid honom tills han somnar. Men trots det så vaknar han flera gånger om nätterna och går och hämtar mig. Nu vill min flickvän att jag ska försöka tvinga min son att sova ensam. Men jag tycker att om min son vill sova med mig så ska han få göra det. Vad borde jag göra?
Småbarnspappa

Annons
X

SVAR: Jag tycker du svarar själv så bra på din fråga om hur du bör göra. Du skriver på slutet av ditt mejl att du vill sova med din son om han vill det. Och det vill han. Du känner instinktivt vad som är rätt förhållningssätt. Håll fast vid det och stå upp för din sons behov och din sunda känsla av att vilja ge honom det han behöver. Du hamnar mittemellan din flickväns och din sons behov.

Det är ingen lätt sits. Du vill vara dem båda till lags och vill att båda ska bli nöjda med dig. Säkert vill du också undvika att skapa konflikter och göra någon besviken.

Din tjej kan argumentera för sin sak det vill säga för sina behov på ett till synes vuxet sätt och använder förklaringar som att "det inte är normalt att...." för att få dig att välja hennes behov. Din son har inte den förmågan till argumentation. Han kan bara visa vad han behöver och hoppas att du ska förstå honom. Ett mindre barns behov av närhet och trygghet går före en vuxens behov av detsamma.
På din beskrivning av din flickväns reaktion låter det som att hon själv blir mycket liten och känner att din son är konkurrent till henne om din kärlek. Hon blir en liten tjej igen som har lika stora behov som din son men hon maskerar det bakom sina rationella argument. Hon vill sova med dig, vara nära dig och känna att du finns för henne. De behov hon har av dig och din närhet indikerar troligen att hon inte riktigt fick det hon behövde av kärlek, närhet och trygghet när hon var barn. Därför befinner hon sig på ett inre minus och utifrån det läget söker hon med ljus och lykta det hon behövde då och hoppas få nu. Då blandas ihop med nu. Vi kan aldrig som vuxna och via personer utanför oss kompensera för det vi aldrig fick då när vi var barn. Lösningen är att se, känna och förstå den brist vi led och inse hur vi försöker kompensera i det vuxna nuet och med hjälp av en partner eller vänner.
En god idé är att prata med din flickvän och be henne förklara hur hon verkligen känner. Försök nå henne bortom hennes försvar som hon har för att inte visa sin osäkerhet och litenhet. Är det så att hon blir osäker och rädd att du inte älskar även henne när din sons behov blir påtagliga och inte sammanfaller med hennes? Du kan förklara hur du ser på ett litet barns behov och att du vill finnas för din son när han behöver det. Förklara också vilken inre konflikt det blir för dig och hur svårt det känns när du inte lyckas göra båda nöjda. Berätta att du finns för henne också

- på ett annat vis - på det vuxna viset och att hon måste acceptera det. Här bör du vara mycket tydlig. Om hon vill sova hos dig när sonen är där så är hon välkommen att göra det om hon utan protester kan acceptera

hur du och sonen vill ha det. Om inte så får du vara tydlig med att du behöver välja din sons behov och att hon är välkommen när din son (kanske) är hos sin mamma.
Det viktiga är att du tydligt finns för din son, förklarar för din flickvän hur du känner och att du kan visa empati även med hennes inre lilla tjej. Tids nog lär sig din son att sova själv.

Annons
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X