Annons
Reportage

”Min dotter kanske torteras nu – eller ännu värre”

Det beskrivs som en epidemi: tiotusentals barn kidnappas varje år i Kina för att säljas eller tvingas till prostitution, kriminalitet eller tiggeri. SvD har träffat föräldrar som tvingas leva resten av livet med ett hål inom sig – och som i sin jakt på sina barn ofta luras av bedragare.

– Jag kommer aldrig sluta leta efter min dotter, säger 41-åriga Xu Wenxu.

Under strecket
Publicerad

I Kina kidnappas årligen tiotusentals barn – så många som 200 000, enligt vissa uppskattningar – för att säljas på svarta marknaden. Vissa hamnar hos familjer som vill adoptera barn. Andra tvingas in i tiggeri, prostitution, tvångsarbete eller kriminalitet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Xu Wenxus dotter Zhou Jiajing kidnappades när hon var 3 år och 2 månader gammal. Små barn kan säljas för tiotusentals, rent av hundratusentals, kronor på svarta marknaden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Många drabbade föräldrar uttrycker ilska mot att Kinas myndigheter tar för lätt på kidnappningarna och att polisen inte prioriterar fallen. De anordnar ofta manifestationer, men stoppas inte sällan av myndigheterna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Xu Wenxu och Wang Mingqing har båda förlorat sina barn, som kidnappats för att sedan sannolikt säljas vidare. I dag är de med i flera grupper för föräldrar i samma situation. "Det händer att föräldrar som letar efter sitt eget barn, hittar någon annans i stället", säger Xu Wenxu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

"Vi har bedragits många gånger. Många har försökt lura oss på pengar", berättar Xu Wenxu, vars dotter kidnappades 2002. Zhong Rengui, till höger, har blivit lurad på tiotusentals kronor av bedragare som säger sig veta var hans son Zhong Jinrong finns.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Wang Mingqings dotter Feng kidnappades

Hon minns det i detalj. Det var vår i Chengdu – men regnet vräkte ner. Hennes dotter Zhou Jiajing hade precis tagit på sig sina regnkläder. De skulle gå till marknaden tillsammans, som de gjorde varje söndag.

Annons
Annons
Annons