Annons

”Min 9-åriga dotter vill äga och kontrollera mig”

Det är nödvändigt att utmana er dotter, svarar Jenny Jägerfeld.
Det är nödvändigt att utmana er dotter, svarar Jenny Jägerfeld. Foto: Colourbox och SvD

Pappan ses som ett hot. Outtröttligt försöker dottern minimera den uppmärksamhet hennes mamma ägnar andra. ”Det låter som att fixeringen går utöver det vanliga”, svarar psykolog Jenny Jägerfeld.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag och min man har fyra barn från tidigare relationer, från övre tonåren till unga vuxna. Vi har också en gemensam dotter på 9 år. Så långt jag kan minnas har det funnits en krävande symbios mellan mig och vår dotter. I långa perioder har hon, mycket demonstrativt, stängt ute sin pappa och gjort mig till vad som ibland känns som ensamstående förälder.

Vår dotter har många fantastiska och fina egenskaper. Hon är intelligentare än de flesta jämnåriga, hon har ett utvecklat sinne för ansvar och rättvisa, värnar om djur och mindre barn, etcetera. Men hon tycks, medvetet eller omedvetet, drivas av ett starkt begär att tillbringa all sin tid med mig och även kontrollera mig. Outtröttligt försöker hon minimera den tid, energi och utrymme jag ger andra människor. Det verkar som att hon ser sin pappa som det största hotet mot sin äganderätt om mig.

Annons
Annons
Annons