X
Annons
X

Millennium mest populära filmen i Sverige

Män som hatar kvinnor toppar listan över årets mest sedda filmer i Sverige, tätt följd av Flickan som lekte med elden. I morgon får den tredje filmen av Stieg Larssons Millennium-trilogi premiär, Luftslottet som sprängdes.

Fyra av de fem populäraste svenska långfilmerna åren 2000 - 2009 har en gemensam nämnare: skådespelaren Michael Nyqvist har en framträdande roll.

Stieg Larsson bör kunna bli ämne för många studier framöver, om nyckeln till Millennium-trilogins enorma framgångar, böckerna som filmerna. I år toppar de två Stieg Larsson-filmer som hittills haft premiär, listan över mest sedda filmer i Sverige, såväl utländska som svenska filmer. Publiksiffrorna för svenska filmer de senaste nio åren är också imponerande, där slås filmerna om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander enbart av Så som i himmelen. I fyra av de fem topplaceringarna har dessutom en och samma skådespelare en framträdande roll – en Michael Nyqvist-effekt?

Var sjunde svensk, ungefär, har sett Män som hatar kvinnor, och hittills har 2,3 miljoner biljetter sammanlagt sålts till de bägge filmerna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X