Annons
X
Annons
X

Miljöpartiets parlamentariker sviker sina gräsrötter

Den svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin sviker sitt partis löften och arbetar mot fildelning. Miljöpartiet centralt borde förklara att det är illojalt att föra en annan politik i Bryssel än den som partiet gick till val på i Sverige. Det skriver kulturskribenten Torbjörn Wester, Piratpartiet.

Isabella Lövin

Isabella Lövin Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

BRÄNNPUNKT | FILDELNING

Jag skriver den här artikeln med ett visst mått av affekt, då jag är djupt besviken på Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin. Låt mig få belysa orsaken.

I valet till Europaparlamentet 2009 fick Piratpartiet 7,1 procent av svenskarnas röster. Detta motsvarar dock inte per automatik något större inflytande i EU-parlamentet. I praktiken har det inneburit en enda parlamentsplats av 736, det vill säga mindre än 0,136 procent av rösterna. Därför är det nödvändigt att söka allianser, för att förvalta det förtroende svenskarna anförtrott Piratpartiet.

Det svenska Miljöpartiet borde vara en självklar partner, eftersom partiet på hemmaplan lovat att föra en politik som på många punkter är snarlik den som Piratpartiet står för. Exempelvis i frågor kring upphovsrätten på internet.

Annons
X

Piratpartiet blev 2009 således hjärtligt välkomnat in i den gröna partigruppen i EU-parlamentet.

Miljöpartiets Maria Ferm, Jakop Dalunde och Christian Valtersson välkomnade gemensamt Piratpartiet i ett pressmeddelande och uttryckte förhoppningen att partierna skulle arbeta tillsammans i EU-parlamentet för en anpassning av upphovsrätten till den digitala tidsåldern. Maria Ferm, dåvarande språkrör för Grön ungdom och numera Miljöpartistisk riksdagsledamot, följde upp med en debattartikel på Newsmill där hon personligen välkomnade Piratpartiet in i den Gröna gruppen och framhöll att även Miljöpartiet vill ”modernisera upphovsrätten”, ”sänka skyddstiden för upphovsrättsskyddat material” och ”avkriminalisera fildelning för icke-kommersiellt bruk”.

Det var då det. Miljöpartiet fick i och med valet 2009 två ledamöter i EU-parlamentet, nämligen Carl Schlyter och Isabella Lövin. Den förstnämnde har agerat både rakryggat och ihärdigt för att få igenom Miljöpartiets politik i parlamentet. Från den sistnämnde har det istället varit idel svek.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I förra veckan fick Piratpartiet sitt största genombrott hittills i Europaparlamentet. Hela den gröna partigruppen antog officiellt det svenska Piratpartiets hållning i upphovsrättsfrågor, vilket bland annat inkluderar legaliserad fildelning och kopiering för privat bruk och en kommersiell skyddstid på maximalt 20 år från publicering, att jämföra med den nuvarande skyddstiden på livstid plus sjuttio år. Detta officiella ställningstagande var resultatet av ett hårt arbete från vår Europaparlamentariker Christian Engström. Piratpartiet har därmed lyckats öka sitt inflytande i EU-parlamentet från cirka 0,136 procent till cirka 7,6 procent, vilket är ett remarkabelt resultat efter bara två års arbete.

  Tyvärr tvingas jag informera de svenska väljarna om att den som allra hårdast stretade emot i detta arbete var den svenska miljöpartistiske parlamentarikern Isabella Lövin. Redan för ett år sedan blev Isabella Lövins svikliga agerande känt när hon röstade för Gallorapporten, som förordar hårdare tag mot privat fildelning – vilket går stick i stäv med den plattform Miljöpartiet gick till val på i Sverige både 2009 och 2010. Att hon nu dessutom varit en av de parlamentariker i den gröna gruppen som hårdast stretat emot Piratpartiets ledamot Christan Engström är följdriktigt, men ett svek.

  Isabella Lövin är under starkt inflytande från kommersiella särintressen i en fråga där hon istället borde agera som representant för partiets gräsrötter.

  Det är dags att Miljöpartiet centralt tar sin Europaparlamentariker i örat och förklarar att det är illojalt att föra en annan politik i Bryssel än den som partiet gick till val på i Sverige. Lövins agerande kommer inte att glömmas bort inför valåret 2014. Särskilt inte eftersom vanliga svenskar nu har börjat drabbas av den våg av fildelningsrättegångar som sveper över landet.

  Trots Miljöpartiets fortsatta svek i de digitala frågorna, visar gröna gruppens ställningstagande att Piratpolitiken har framtiden för sig, vilket inte minst märktes i delstatsvalet i Berlin förra månaden där det tyska Piratpartiet kammade hem 9 procent av rösterna. Då är det tråkigt om det svenska Miljöpartiet ska backa in i framtiden.

  TORBJÖRN WESTER

  kulturskribent, medlem i Miljöpartiet och ledamot i Piratpartiets partistyrelse

  Annons
  Annons
  X

  Isabella Lövin

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X