Annons

Miljöpartiets nya friår

Foto: Henrik Montgomery/TT

PODD | 17 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Miljöpartiets förslag om utvecklingstid. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras utvecklingstid – Miljöpartiets förslag som nu ska bli verklighet.

Nu står det klart att regeringen avsätter 200 miljoner kronor nästa år för utvecklingstiden, en ny version av det som tidigare kallades friåret. Det ska införas i oktober och innebär att ett antal personer får betald ledighet för att till exempel utbilda sig.

Utredningen som ligger till grund för förslaget räknade med en kostnad på upp till 10 miljarder. Men nu har man enats om en betydligt blygsammare modell som kommer att kosta drygt 200 miljoner nästa år och inledningsvis omfatta några hundra personer. När reformen är fullt utbyggd 2022 kommer den att kosta knappt en miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Är det någon skillnad från det tidigare friåret? Kommer reformen att uppfylla sitt syfte? Och vad är syftet? Det diskuterar ledarsidans Catarina Kärkkäinen och Maria Ludvigsson tillsammans med Karolina Skog, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet och Linus Liljeberg från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons