Annons
X
Annons
X

Miljöpartiet vill släta över det mesta i religionsfrihetens namn

Ska en skola få säga nej till heltäckande ansiktsbeklädnad därför att det försvårar det pedagogiska arbetet? Miljöpartiet har som enda parti i Stockholm tagit ställning mot detta. När Yvonne Ruwaida, som är ledamot av partistyrelsen, skriver om detta (Brännpunkt 6/8) utgår vi från att hon talar för hela sitt parti.

Vi oroas av hennes inställning i denna fråga, men också av MP:s syn på hedersförtryck. När det gäller elevers rätt att täcka sitt ansikte menar vi att det behövs tydliga regler så att skolorna ska kunna bestämma om och när det inte ska vara tillåtet. Undervisning handlar i stor utsträckning om kommunikation mellan lärare och elev och mellan elever. Självklart försvåras detta om man inte kan se varandras ansikten.

Alla ska ha rätt att utöva sin religion. Liberaler har i alla tider slagits för detta. Vi kommer aldrig att acceptera inskränkningar som vi ser sker i andra europeiska länder där totala slöjförbund eller minaretförbud står på agendan. Mångfalden är det liberala samhällets främsta tillgång. Dock måste var och en ta ansvar för sin möjlighet till delaktighet i samhälle. Då måste man ibland anpassa sig efter de krav som ställs på kommunikation, hygien eller annat som gör att heltäckande beklädnad inte kan tillåtas.

Annons
X

Miljöpartiets inställning tycks vara att man i religionsfrihetens namn kan släta över det mesta. Det visar sig bland annat i frågan om hedersförtryck. Där har de i Stockholm demonstrerat sin monumentala brist på insikt. En undersökning i Stockholm visar att så många som var tionde 15-årig flicka lever med hedersrelaterade problem, exempelvis hindras de från att delta i delar av undervisningen.

När vi i Stockholm genomdrev att jämställdhetsarbetet i skolan skulle inriktas på att stödja de som lever under hedersförtryck reagerade Yvonne Ruwaida skarpt.

I stadens budgetdebatt den 12 november 2009 sa hon att detta är tragiskt och destruktivt. Detta vittnar om en fullständig nonchalans i en central fråga för många unga stockholmare.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sammantaget blottar Miljöpartiets agerande en grumlig idésörja som knappast gynnar unga kvinnors frihet.

  Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholm

  Gulan Avici (FP), riksdagsledarmot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X