Annons
X
Annons
X

Miljöpartiet vill sänka momsen för tjänstesektorn

Miljöpartiet kom nyligen överens med de rödgröna samarbetspartierna om att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Nu vill Miljöpartiet istället sänka momsen för tjänstesektorn. Dessutom ska fler producera sin egen el, enligt partiets valmanifest. MP vill också ha tillbaka friåret.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson presenterar partistyrelsens förslag till valmanifest.
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson presenterar partistyrelsens förslag till valmanifest. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Miljöpartiets fråga är på topp i den globala dagordningen, konstaterade språkröret Peter Eriksson när Miljöpartiet på tisdagsmorgonen presenterade sitt förslag på valmanifest.

– Vårt fokus är på jobb och att lösa klimatfrågan. Vi ser det som det gröna moderniseringsprojektet, att ställa om samhället i en ”New green deal”. Det kräver mycket stora satsningar och investeringar, säger Peter Eriksson.

Bland annat vill MP fördubbla kapaciteten i järnvägsnätet och knyta samman de svenska och skandinaviska storstäderna med höghastighetståg. Partiet vill också satsa på spårvägar i storstäderna.

Annons
X

Nya drivmedel ska utvecklas för bilarna, biogasproduktionen ska utvecklas och elbilen ska ”in på allvar” de kommande åren. Ökade klimatskatter ska flytta godstrafik från motorvägarna till järnvägarna.

Svenskarna ska också förmås att producera mer egen el, genom till exempel solceller eller små vindkraftverk.

– Varje kilowattimme du producerar hemma ska göra att mätaren tickar bakåt, vi tror att det kan ge över 100 000 nya elproducenter i Sverige, säger Peter Eriksson.

Hans språkrörskollega Maria Wetterstrand understryker att deras ”New green deal” handlar om att gå från ett slit- och släng-samhälle till ökad konsumtion av tjänster.

– En viktig del är att titta på momsen i tjänstesektorn. Vi har tidigare drivit och fått igenom sänkt bokmoms och sänkt moms på kollektivtrafik, nu vill vi gå vidare för att sänka momsen för tjänsteföretagen, säger Maria Wetterstrand.

Som exempel på vilka som kan få sänkt moms nämner hon restauranger, reparatörer och frisörer. Även hushållsnära tjänster ska ingå.

Samtidigt är det bara några veckor sedan som MP tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gav besked om att Rut-avdraget, alltså skattereduktionen för hushållsnära tjänster som städning och barnpassning, kommer att avskaffas vid en rödgrön valseger.

Varför är det okej med momssänkning men inte med skattereduktion?

– Det de införde var från början ett skatteavdrag, nu är det ett bidrag som företagen får ansöka om. Man skapar en väldig utsatthet hos branschen, hela branschen blir beroende av bidrag för sin fortsatta existens, det är inte hållbart långsiktigt, säger Peter Eriksson.

En mossänkning för tjänstesektorn från 25 procent till 12 procent skulle kosta 12 miljarder, enligt honom.

MP vill även sänka arbetsgivaravgiften för små företag med 10 procentenheter. För att öka ungdomars intresse av att jobba i välfärdssektorn vill partiet införa ett traineeprogram i branschen. Högskoleutbildningarna ska också ha ett större inslag av praktik.

MP anser att en höjd pensionsålder är nödvändig i framtiden, och vill därför skapa ”större flexibilitet och möjlighet” att jobba kvar ytterligare några år för dem som vill. Samtidigt vill partiet skapa möjligheter att gå ner i arbetstid för småbarnsföräldrar.

Föräldraförsäkringen ska tredelas, så att vardera föräldern får en tredjedel var, medan de kan bestämma själva hur de vill göra med den sista tredjedelen. På jämställdhetsområdet förespråkar MP även kvotering för börsbolagen.

Partiet vill också återinföra friåret, skriver TT.

Annons
Annons
X

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson presenterar partistyrelsens förslag till valmanifest.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X