Annons
X
Annons
X

Miljöpartiet vill ändra Stockholms slogan

Miljöpartiet i Stockholm vill byta ut sloganen ”Capital of Scandinavia” till ”Capital of Sweden”.

– Vi har inte blivit huvudstad i Skandinavien. Det har vi inte rätt att kalla oss, säger Åke Askensten (MP).

[object Object]
Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsdirektör Irene Svenonius från Stockholm stad höll pressträff där man berättade om planerade arrangemang i samband med kronprinsessans bröllop i juni. Kampanjen heter 'Love 2010 Stockholm, The Capital of Scandinavia”. Foto: SCANPIX

SvD har tidigare skrivit om
norsk kritik mot Stockholms slogan, ”The Capital of Scandinavia”.

Oslos turistchef Tor Sannerud har sagt till SvD.se att sloganen inte är sanningsenlig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Alla tre av de skandinaviska länderna har sina egna huvudstäder. Det är inte ett särskilt ärligt påstående, jag tycker att det är på gränsen till oärlighet. Å andra sidan så har det inget direkt värde för de som läser den”, sade Tor Sannerud.

  Annons
  X

  Monica Ewert, kommunikationschef för Stockholm business region, har tidigare försvarat namnvalet med Stockholms ledande position.

  ”Stockholm är den största staden i Skandinavien och ligger centralt belägen. Vi har den största marknadsplatsen och ett väldigt tongivande kulturutbud, säger hon”, sade Monica Ewert till SvD.se.

  Nu vill Miljöpartiet i Stockholm att staden ersätter sloganen. Åke Askensten (MP), som motionerat i kommunfullmäktige, tycker inte att Stockholm har rätt att kalla sig Skandinaviens huvudstad

  – Vi är ganska duktiga på it, och duktiga på miljö men vi är inte så där jättebra. Vi har inte blivit huvudstad i Skandinavien. Det har vi inte rätt att kalla oss.

  En mer sanningsenlig slogan vore ”Capital of Sweden”, säger Åke Askensten.

  Askensten skriver i motionen att personer i Skandinavien förstår att påståendet inte är sant, men att många människor i andra delar av världen med begränsad kunskap om norra Europa kan luras att tro att Sverige verkligen är Skandinaviens huvudstad.

  ”Ett klassiskt exempel är att man förväxlar Schweiz och Sverige. Okunskapen om Skandinavien förstärks av desinformationen från Stockholm”, skriver Askensten.

  – Kännedomen om Sverige och Skandinavien är inte så stor som man gärna tror, och det blir mer förvirrande när man gör så här.

  Är inte Capital of Sweden en ganska tråkig slogan?

  – Till exempel kan man fråga stockholmarna om vad de tycker att staden ska ha för slogan. Vi har ju tidigare röstat om färgen på spårvagnarna, säger han.

  Kan du andra orters slogans? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsdirektör Irene Svenonius från Stockholm stad höll pressträff där man berättade om planerade arrangemang i samband med kronprinsessans bröllop i juni. Kampanjen heter 'Love 2010 Stockholm, The Capital of Scandinavia”.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X