MP röstar oftast med de röda

Alliansen attraherar fortfarande Miljöpartiet, men MP gör oftast gemensam sak med Socialdemokraterna i riksdagen. Det visar en genomgång SvD gjort. När MP-kongressen inleds i dag tyder allt på att ett regeringssamarbete med S är förstahandsvalet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som nyvalda språkrör ägnade sig Miljöpartiets Gustav Fridolin och Åsa Romson åt att oblygt flirta med alliansen. Tanken var att partiet på allvar skulle bli en tredje kraft i svensk politik och inte självklart sammankopplas med den forna samarbetspartnern Socialdemokraterna. Ambitionen var också att kunna påverka minoritetsregeringen Reinfeldt i en grön riktning.

Något strukturerat samarbete, vid sidan av migrationsöverenskommelsen, har det emellertid inte blivit. Och en genomgång av omröstningar i riksdagen som SvD har gjort visar att Miljöpartiet i valet mellan att stötta alliansen och att göra gemensam sak med Socialdemokraterna fortfarande oftare väljer det senare. I två tredjedelar av de granskade frågorna intar MP och S samma ståndpunkt, även om det i ett antal fall bara handlar om att försöka fälla regeringens förslag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons