Annons
X
Annons
X

Miljöpartiet lovar att försörja alla

När det gäller välfärdsfrågor betecknas numera Miljöpartiet som ”trovärdiga”. Vi ska se hur det är med den saken, skriver borgerliga debattören Helene Rivière.

BRÄNNPUNKT | MEDBORGARLÖN

Varför har det här extrema förslaget från Miljöpartiet inte uppmärksammats och granskats av medierna?
Helene Rivière

Det sägs att Miljöpartiet har blivit ett ”vuxet” parti. Jag är inte så säker på det. Medborgarlönen försvann men i stället har någonting annat dykt upp, som de kallar ”arbetslivstrygghet”, en ”trygghet” som går bortom allt vad som hittills avhörts i vårt land. Förslaget åtar sig att försörja dem som av något skäl inte försörjer sig själva, så den reella innebörden är snarare ”trygghet utanför arbetslivet”. Det ska omfatta alla. Det går utöver det som nu skyddas av sjukförsäkringen och a-kassan, som ska finnas kvar och utökas och ökas på. 

När Miljöpartiets regeringsfäighet som koalitionspartner diskuteras nämns en del knäckfrågor, som sänkt arbetstid, energin, vapenexporten, förbifart Stockholm, beskattningen av flyg och bilism, miljöintressen kontra industrins behov. I välfärdsfrågor däremot betecknas Miljöpartiet som ”trovärdiga”. Vi ska se hur det är med den saken.

Annons
X

**Miljöpartiet är **ohämmat goda. De menar att det är onödigt att ”dela in människor i fack” – sjukdom eller arbetslöshet kvittar lika. De vill ha en ny statlig myndighet för ändamålet att ge människor försörjning ändå, oavsett vad som ligger dem i fatet. Det är försörjningen det handlar om. Försörjningsstödet (socialbidraget) förstatligas alltså också och flyttas från kommunerna till den nya myndigheten, så att alla pengar samlas i en ”påse”. Miljöpartiet öppnar en trygghetsportal, ”en dörr in”, där allt utanförskap i sig berättigar till pengar utan tjafs. ”Man ska kunna gå till ett och samma ställe och få den hjälp man behöver.”

”Det har blivit kallt i Sverige” säger Miljöpartiet, men nu ska det sannerligen bli varmt. Bort med ”piskor”. Slut på kontroller. ”Samhället ska träda in när människor behöver det.”  Det är upp till individen själv att avgöra när behovet föreligger. Fler ska omfattas. Till exempel ska studenter få rätt till ersättning. En grundnivå ska gälla vid både arbetslöshet och sjukdom. ”Myndigheten (den nya) ska ge människor den hjälp de behöver istället för att bolla människor mellan sig.”

**Varför har det här **extrema förslaget från Miljöpartiet inte uppmärksammats och granskats av medierna? Det måste bero på okunskap. Förslaget bygger nämligen på ord som försäkring och grundtrygghet som låter stabilt och bra i allmänhetens öron men som har en specifik innebörd i socialförsäkringssammanhang.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det nya erbjudandet kallas en ”skattefinansierad allmän grundförsäkring”. Då ska man veta att grundförsäkring är en speciell beteckning i socialförsäkringslagarna.En* grundförsäkring *innebär inga krav på individen utöver att bo i Sverige. Grundförsäkringen är alltså ett bidrag till den som aldrig har arbetat, eller inte har arbetat nog mycket i livet för att uppfylla arbetskravet i a-kassan eller sjukförsäkringen. Grundpensionen eller *grundpenningen i föräldraförsäkringen *är sådana bidrag.

  Att Miljöpartiet kallar sin nyhet försäkring gör att den liksom slinker in bland de vanliga moraliskt och kulturellt motiverade socialförsäkringarna utan att det skorrar. En försäkring är dock ett ömsesidigt åtagande. De flesta av de allmänna socialförsäkringarna är inkomstrelaterade och betalas med arbetsgivaravgifter. I sjukförsäkringen har vi ett arbetskrav. I arbetslöshetsförsäkringen likaså. Arbetslöshetsförsäkringen är huvudsakligen skattefinansierad, (en högre ersättning för medlemmar i facket och en grundförsäkring för oorganiserade som deltar i arbetsmarknadsprogram av olika slag).För att få del av försäkringarna måste man kvala in. Kraven är låga men de finns, och det är statens sätt att säga att arbetsinkomsten är det som är försäkrat, eller, mer precist, inkomstbortfallet vid sjukdom eller arbetslöshet.

  Miljöpartiet funderar inte på den troliga pull-effekten i försäkringen, lockelsen för all världens prekariat att få del av tryggheten*. *De nämner inte om förslaget inkluderar så kallade papperslösa, eller gömda, som har fått utvisningsbeslut men gått under jorden. Det här är ju i Miljöpartiets ögon ett varmt projekt som ser till människors behov där människor ”slipper oroa sig för om de kan betala hyra nästa vecka”.

  Jag oroar mig desto mer för välfärdsstaten, välfärdssystemen och Sveriges ekonomi. I en värld av stora folkvandringar är det ingen bra idé att ställa i utsikt att svenska staten ska ge grundtrygghet och fritt vivre till alla och envar som anmäler sig vid ”dörren in”.

  Uppenbarligen tror inte Miljöpartiet att så värst många skulle utnyttja erbjudandet. De avsätter i alla fall inga pengar i sin budget, 160 miljoner, det är ju ingenting. Och lika lite för kommande år fram till 2017. Där blir jag stum. Hur kan de tro att människor frivilligt skulle avstå från att låta sig försörjas om pengarna bara är att kvittera ut utan några som helst motkrav ”utan krav på detaljkunskap” som de säger. Så mycket för Miljöpartiets trovärdighet i välfärdsfrågor.

  Vad är det med Miljöpartiet? Är de naiva? Populistiska? Romantiska kanske? Den allvarliga frågan är: Kan de ges inflytande över statskassan?

  HELENA RIVIÈRE

  fri skribent, fd moderat riksdagsledamot

  Källa: Mp:s hemsida och motion 2013/14 Sf 303

  Mer debatt om socialförsäkringarna:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X