Annons

Miljöpartiet lovar att försörja alla

När det gäller välfärdsfrågor betecknas numera Miljöpartiet som ”trovärdiga”. Vi ska se hur det är med den saken, skriver borgerliga debattören Helene Rivière.

Publicerad

Det sägs att Miljöpartiet har blivit ett ”vuxet” parti. Jag är inte så säker på det. Medborgarlönen försvann men i stället har någonting annat dykt upp, som de kallar ”arbetslivstrygghet”, en ”trygghet” som går bortom allt vad som hittills avhörts i vårt land. Förslaget åtar sig att försörja dem som av något skäl inte försörjer sig själva, så den reella innebörden är snarare ”trygghet utanför arbetslivet”. Det ska omfatta alla. Det går utöver det som nu skyddas av sjukförsäkringen och a-kassan, som ska finnas kvar och utökas och ökas på. 

När Miljöpartiets regeringsfäighet som koalitionspartner diskuteras nämns en del knäckfrågor, som sänkt arbetstid, energin, vapenexporten, förbifart Stockholm, beskattningen av flyg och bilism, miljöintressen kontra industrins behov. I välfärdsfrågor däremot betecknas Miljöpartiet som ”trovärdiga”. Vi ska se hur det är med den saken.

Annons
Annons
Annons