Annons
X
Annons
X

Miljöpartiet KU-anmäler jordbruksministern

Miljöpartiet kommer att KU-anmäla jordbruksminister Eskil Erlandsson för ministerstyre tidigt i morgon bitti. Detta efter dagens debattartikel på SvD:s Brännpunkt där Jesús Alcalá menar att jordbruksministern och Jordbruksverket slagit politiskt följe och tystat ned avslöjandet om vanvården på landets minkfarmar.

Den 9 augusti presenterade Djurrättsalliansen en granskning de genomfört av svenska minkfarmar som visade på omfattande vanvård. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet och några dagar senare gick Jordbruksverket ut med ett pressmeddelande där de berättade att de kontrollerat drygt 40 procent av minkfarmarna. Jordbruksverket meddelade dock att de inte funnit någon utbredd vanvård eller generellt dålig omsorg om djuren.

I Jesús Alcalás debattartikel på dagens Brännpunkt framkommer det uppgifter om att Jordbruksverket ska ha slagit politiskt följe med regeringen som till varje pris velat tysta ned avslöjandet från Djurrättsalliansen. Enligt Jesús Alcalá framkommer det flera lagbrott i de kontrollrapporter som Jorbruksverket genomfört som sen tystats ned.

Mot bakgrund av de uppgifter som kommer fram i debattartikeln anser Miljöpartiet att konstitutionsutskottet bör granska huruvida jordbruksministern gjort sig skyldig till ministerstyre i fallet om vanvården av minkar.

Annons
X

– Artikeln antyder att Jordbruksverket fått ett beställningsjobb från jordbruksministern. Detta är mycket allvarliga anklagelser som vi tycker att konstitutionsutskottet ska granska, säger riksdagsledamoten Helena Leander i skatteutskottet som är ansvarig i riksdagsgruppen för djurrättsfrågor till SvD.se.

Om jordbruksministern verkligen gått in och av valtaktiska skäl uppmanat jordbruksverket att släta över minkskandalen är detta väldigt allvarligt, menar Helena Leander och säger att hon kommer att lämna in KU-anmälan så tidigt det är möjligt i morgon bitti.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X