Ledare

Jesper Sandström:Miljöpartiet borde lämna regeringen

Det gäller att veta när det är dags att gå.
Det gäller att veta när det är dags att gå. Foto: Emma-Sofia Olsson

Miljöpartiet borde lämna regeringen. Tycker man olika från sin koalitionspartner Socialdemokraterna på 23 av 26 punkter, i en av partiets viktigaste frågor, så bör man kunna hitta en större frihet utanför samarbetet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Migrationsförhandlingarna har brakat ihop igen. En riksdagskommitté har under nästan ett år arbetat fram nya förslag på området. Häromveckan röstade partierna om dem. Koalitionspartierna S och MP röstade olika i 23 av 26 frågor. Det är kanske inte förvånande att MP inte vill verka för en mer restriktiv migrationspolitik, eftersom generositeten är en av partiets profilfrågor. Statsvetaren Jonas Hinnfors beskriver MP:s ambition som “ett slags globalt ansvarstagande”.

Frågan är vilket ansvar Miljöpartiet tror sig ta genom att försöka blockera alla förändringar av svensk migrationspolitik åt det mer restriktiva hållet. Ett resultat av den hittills förda politiken är en markant ökad ojämlikhet i det svenska samhället, som till stor del beror på att integrationen misslyckats och att de som kommit hit inte kommit i arbete. För att hantera problemet vill nu regeringens egen jämlikhetskommission ta pengar från biståndsbudgeten och istället spendera dem på integration i Sverige.

Annons
Annons
Annons