Annons
X
Annons
X

”Miljöpartiet är nyckel till majoritetsregering”

Det räcker inte som i dag att en minoritetsregering ska behöva halta sig fram i riksdagsarbetet. Nästa regering behöver vara en majoritetsregering. De naturliga samarbetspartierna är Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, skriver Rasmus Ling (MP).

Det nya politiska läget
Isabella Lövin (MP) och Stefan Löven (S).
Isabella Lövin (MP) och Stefan Löven (S). Foto: Maja Suslin/TT

DEBATT | POLITISKA SAMARBETEN

Att kompromissa är det svåraste som finns inom politiken. Därför är det också det enklaste som finns inom politiken att kritisera en kompromiss. Den som inte är nöjd kan alltid investera en förhoppning i en alternativ verklighet, en uppdiktad version av ett hypotetiskt scenario.

Skillnaden mellan en kompromiss och kritiken mot densamma är viljan att söka en uppgörelse i ömsesidig respekt. En förståelse för att alla parter går in med olika visioner och principer, men att det vi kommer överens om är ett gemensamt steg på vägen till något bättre. Kompromissen som arbetsmetod helt enkelt.

För mig som grön riksdagsledamot och kongressvald ledamot av partistyrelsen är det viktigt att vi som parti redan nu börjar planera och ge besked om hur vi vill hantera ett kommande svårt parlamentariskt läge även efter nästa val. I dagsläget tyder väldigt lite på att endera blocket kommer att kunna samla en majoritet i riksdagen bakom sig. Därför behöver vi redan nu ge väljarna besked om hur vi kommer att hantera en situation som liknar den vi har haft under denna mandatperiod. Och hur vi ska kunna lyfta oss ett par snäpp till.

Annons
X

Det proportionella flerpartisystemet som vi har i Sveriges riksdag borde mana oss alla till att söka breda politiska lösningar i sakpolitiken. När inget parti är i närheten av att samla en egen majoritet är det hög tid för partierna att öppna för en regering bestående av en majoritet i riksdagen. Det räcker inte som idag att en minoritetsregering ska behöva halta sig fram i riksdagsarbetet, det blir en fotboja på demokratin och reformtakten i det politiska vardagsarbetet. Nästa regering behöver vara en majoritetsregering.

För oss i den gröna rörelsen är det självklart att vara den parten i en förhandling som inte är låst i ideologiska låsningar. På det lokala planet är detta en självklarhet för våra gröna politiker som sliter varje dag med att steg för steg bygga ett hållbart samhälle. Nu i helgen samlas kommun- och landstingspolitiker i Sundsvall för att diskutera sina erfarenheter av praktiskt lokalt samarbete för att förverkliga den gröna visionen.

Det gröna samhällsbygget är inte begränsat till ett rödgrönt. Inget annat parti sitter i lika många regionala styren som Miljöpartiet. I över 100 kommuner är vi med och styr i majoriteter av många olika kulörer, både rödgröna och blågröna av olika varianter.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiet kan bli en brobyggare till att samla en majoritet efter nästa val. Den majoriteten behöver ha sitt fokus i den politiska mitten och exkludera de politiska krafter som i dag tillåts lägga en våt filt över det parlamentariska arbetet.

  För att vi ska kunna skapa en samling i den progressiva mitten av svensk politik behöver vi vara fler partier än dagens regeringsunderlag. De naturliga samarbetspartierna bör då vara en regering bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

  Detta vägval har ett brett stöd hos väljarna, men begränsat stöd hos partierna själva. Det är ett allvarligt demokratiskt problem som i dag göder polarisering i den politiska debatten.

  För att vi ska lyckas skapa en sådan samarbetsregering kommer det att krävas mycket kompromissvilja av oss alla. Vi två partier som i dag utgör regeringsunderlaget behöver vara betydligt mer öppna för kompromisser som kräver ännu mer, men där vi tillsammans kan låsa upp politiska låsningar som blockpolitiken resulterar i, men som det samtidigt är tydligt för väljarna vilka partier som har förvaltat förtroendet på bästa sätt. Några sådana områden är:

  • En stor skattereform som fokuserar på att höja miljöskatter och samtidigt sänka skatten på arbete. Inom ramen för en sådan regeringsuppgörelse kommer vi att behöva diskutera sänkta marginalskatter och lägre beskattning av tjänstesektorn. Detta kan finansieras med nödvändiga reformer av ränteavdrag för att förhindra en bubbla på bostadsmarknaden som är skadlig för hela ekonomin.

  • Den gröna stadens möjligheter är något som är avgörande för om vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle på sikt. Därför behöver vi regelverk och ekonomiska system som bygger nya, täta stadsdelar.

  • En mer aktiv glesbygdpolitik som har sitt fokus på förutsättningarna för entreprenörskap även utanför våra stora städer behöver stärkas, inte minst de små företagen.

  • Ett hållbart energisystem som gynnar den småskaliga elproduktionen är ett centralt verktyg för att människor ska känna sig delaktiga i den nödvändiga omställningen till ett 100 procent fossilfritt energisystem. Med rätt ekonomiska incitament kan vi bli ledande i Europa och världen på att skapa nya gröna jobb i framtidens exportsektorer.

  Detta och mycket mer kan en modern mittenregering skapa ett brett stöd för i riksdagen. Det kommer att kräva mod och prestigelöshet, något som skulle vinna ny respekt hos de som ger oss vårt mandat, väljarna.

  Rasmus Ling

  riksdagsledamot och partistyrelseledamot Miljöpartiet

  Rasmus Ling Foto: Jonas Ekströmer/TT
  Annons
  Annons
  X

  Isabella Lövin (MP) och Stefan Löven (S).

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 2

  Rasmus Ling

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X